22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024

Doar cu riscurile?

Circa 840 mii de locuinţe, din numărul total de 8,4 milioane figurează în Ro­mâ­nia pe listele societă­ţi­lor de asigurare ca fiind protejate de diverse riscuri. Această pia­ţă reprezintă un potenţial imens pentru asiguratori. Numai că anul 2009 nu a fost unul bun pe acest segment. „Comparativ cu anii precedenţi, se observă o scădere a nivelului primelor încasate pentru acest tip de asigurare, ca urmare a scăderii sumelor asigurate a imobilelor. Cu toate acestea, interesul clienţilor pentru asigurarea locuinţelor este unul din ce în ce mai crescut”, spune Cristian Filip, director general Filas Broker. La fel consideră şi reprezentanţii societăţii Omniasig. „Segmentul asigurărilor de locuinţe a suferit o uşoară scădere în primele două luni ale anului 2010, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul anterior. Cu toate acestea, sperăm ca pe durata acestui an, situaţia să se redreseze”, afirmă Mădălina Constantin, PR manager la Omniasig.

Asigurarea standard acoperă riscuri minime
Un interes mai crescut, însă puterea financiară rămâne scăzută. Cel puţin acest lucru se vede în poliţele de asigurări, pentru că majoritatea proprietarilor le aleg pe cele mai ietine, care însă nu acoperă decât o parte din riscuri. „Casa e locul în care te simţi bine. Acest lucru trebuie protejat, ceea ce înseamnă că riscurile trebuie să fie dintre cele mai diverse. Nu trebuie să uităm de răspunderea civilă faţă de terţi care, chiar dacă este prezentă în piaţă într-o formă ataşată locuinţei, ea nu este într-o formă completă”, consideră Anca Băbăneaţă, vicepreşedinte Divizia Asigu­rări a firmei Platinum Asigurări-Reasi­gu­rări. În general, o asigurare de locuin­ţă simplă acoperă riscuri de bază precum incendiu, trăsnet, explozie şi căderi de corpuri, cum ar fi prăbuşirea unui aparat de zbor. Dacă incendiul, explozia şi chiar trăsnetul pot apărea mai des, prăbuşirea unui avion sau spargerea geamurilor la trecerea avioa­nelor sunt întâmplări foarte rare. Totuşi acestea au fost incluse de mai mulţi asiguratori în poliţele standard pe care le vând. Prima anuală pentru o asigurare cu riscuri minime acoperite este de circa 30-40 euro, pentru un apartament de două camere evaluat la 50.000 euro.
Specialiştii din acest sector mai atrag atenţia asupra faptului că cei care vor să protejeze locuinţa ar trebui să ia în considerare şi riscurile extinse, respectiv riscuri determinate de calamităţi naturale, precum şi cele care presupun avarii la instalaţiile de apă sau coliziunea cu autovehicule. Brokerul Cristian Filip spune că o asigurare bună ar fi una mixtă, în care proprietarul să aleagă mai multe riscuri, inclusiv furt prin efracţie, vandalism, spargerea accidentală a conductelor etc.. Asigurarea de răspundere civilă ar fi în limita a 1.000 euro. Costul unei prime anuale de asigurare ar fi de circa 119 euro pentru un apartament de trei camere construit după anul 1993, suma asigurată fiind de 70.000 euro. Pentru riscurile catastrofice, respectiv: cutremur, inundaţii, prăbuşire şi/sau alunecare de teren, se percepe un cost suplimentar de 49 euro/an. Costurile primelor de asigurare pentru locuinţe pot fi mai mici, cu 5 până la 20%, dacă proprietarii achită în avans pe un an.

Creştere de 5% în 2010
Specialiştii sunt optimişti în privinţa evoluţiei pieţei asigurărilor de locuinţe în acest an, considerând că tendinţa e de creştere cu 5% faţă de anul trecut. Factorii care ar influenţa pozitiv piaţa ar fi demararea programului de asigurare obliga­torie a locuinţelor, din luna iulie, reluarea activităţii de creditare şi noua etapă a programului „Prima Casă”. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă