1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDoar 2,24% din IMM-uri au accesat fonduri europene sau de stat

Doar 2,24% din IMM-uri au accesat fonduri europene sau de stat

Doar 2,24% din intreprinderile mici si mijlocii au accesat fonduri europene si finantari nerambursabile de la stat, a declarat, luni, Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene (MIE). „Este un procent extrem de redus, de aceea IMM-urile trebuie sa se pregateasca mai bine pentru a atrage fondurile structurale care vor fi accesibile din anul 2007”, a spus Orban, care este si negociator-sef al Romaniei in relatia cu UE.

In opinia sa, firmele mici si mijlocii trebuie sa aiba in vedere mai ales dezvoltarea afacerii si mai putin consumul si, de asemenea, sa aiba pregatite proiecte viabile care ar putea deveni eligibile, precum si fondurile necesare cofinantarii. „Sunt manageri de firme care sunt preocupati mai mult sa-si cumpere masini sau sa-si construiasca case. Profitul trebuie sa fie orientat spre dezvoltare si nu pentru consum, fara bani pentru dezvoltare si cofinantare firmele nu vor putea supravietui concurentei de pe piata unica”, a precizat oficialul din MIE. El a adaugat ca au fost perioade intregi ale economiei in care IMM-urile au beneficiat de mai multe facilitati, dar de care foarte putine firme au profitat. „Nu mai sunt acele vremuri, desi IMM-urile sunt avantajate fata de firmele mari atunci cand vine vorba de facilitati”, a mentionat Orban.

Cunoasterea legislatiei, necesara

Secretarul de stat din cadrul MIE le-a recomandat reprezentantilor IMM-urilor sa cunoasca acquis-ul comunitar. „IMM-urile trebuie sa cunoasca in primul rand legislatia in domeniul fiscal, cea legata de achizitiile publice si cea din domeniul ajutorului de stat. Cine spune ca nu cunoaste acquis-ul comunitar spune ca nu cunoaste legea din Romania”, a mai spus Orban.
In ceea ce priveste legislatia in domeniul impozitarii, Orban a mentionat ca foarte putini o cunosc cu adevarat.

Oportunitati pentru sectorul serviciilor si constructiilor de masini

Cu toate acestea, oficialul MIE este optimist in ceea ce priveste rata firmelor mici si mijlocii care vor supravietui dupa integrare. „Nu sunt adeptul scenariilor pesimiste care indica faptul ca zeci de mii de firme vor disparea dupa integrare. In Polonia, dupa aderare, doar 4.600 de IMM-uri au fost radiate dupa primul an de aderare, adica circa 0,1% din total”, a explicat Orban. El a mai adaugat ca, si in conditiile in care Romania nu se compara cu Polonia la momentul aderarii, estimarile MIE pe termen scurt indica un numar redus de firme mici si mijlocii care vor fi inchise dupa aderare.
In plus, Orban a mai spus ca, dimpotriva, numarul IMM-urilor care vor fi infiintate dupa aderare va fi mai mare, pe fondul cresterii volumului investitiilor straine directe. „Orice investitie mare creeaza loc pentru mai multe firme mici si mijlocii. Vom vedea o dezvoltare importanta a IMM-urilor din sectorul serviciilor si din industria constructoare de masini”, a mai aratat Orban. In opinia sa, IMM-urile care vor avea cel mai mult de suferit, care isi vor reduce ponderea in economie si chiar vor disparea sunt cele din industria miniera si din industria textila.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă