Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea ca fondurile ce împrumută statul cu bani, sub forma cumpărării de obligaţiuni, să fie scutite de impozit.
Pe motiv că astfel s-ar reforma piaţa de capital din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune acordarea de scutiri de impozit pentru fondurile locale care investesc preponderent în obligaţiuni de stat, infomează Mediafax.
Măsura va creşte atractivitatea obligaţiunile statului în ochii investitorilor. Pericolul va fi însă obţinerea unui efect invers celui invocat de iniţiatorii măsurii, anume relansarea pieţei de capital. Cum investiţiile în obligaţiunile statului vor fi foarte atractive din punct de vedere fiscal, fondurile de investiţii ar putea ajunge să prefere obligaţiunile statului în detrimentul celor emise de companiile româneşti. Aceasta în condiţiile în care companiile autohtone sunt decapitalizate, au nevoie mare de finanţare, iar investitorii în obligaţiuni private sunt reticenţi.
Întrebat dacă nu se poate vorbi de discriminare, de o mână de ajutor dată statului şi celor care îl împrumută, economistul Lucian Isar spune: “ar trebui stimulaţi cei care îşi asumă riscuri pentru stimularea economiei reale, nu tot cei care investesc pasiv, cvasi-sigur şi fără mare bătaie de cap”. Dacă nu ar fi investiţi în achiziţia de obligaţiuni ale statului, banii ar merge către obligaţiunile entităţilor private sau chiar în depozite bancare ce ar putea fi folosite ulterior de băncile în cauză pentru creditarea economiei.
ASF va discuta în toamna acestui an cu Ministerul Finanţelor Publice posibilitatea introducerii unei scutiri de impozit pentru fondurile de investiţii autorizate de ASF, adică exclusiv fonduri locale, care investesc preponderent în obligaţiuni de stat. Totodată există intenţia ASF de a acorda facilităţi pentru emitenţii de tip IMM pe piaţa de capital pentru a doua jumătate a anului viitor.
Propunerea ASF se va potrivi ca o mănuşă Ministerului de Finanţe. Acesta vrea să atragă în luna august de pe piaţa internă 3,24 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni, la care se adaugă obligaţiuni denominate în euro în valoare de 250 de milioane de euro. De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 25,73 miliarde de lei şi 678,7 milioane de euro prin vânzare de titluri de stat.