1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDeputatii si senatorii au pus la loc salariile functionarilor parlamentari

Deputatii si senatorii au pus la loc salariile functionarilor parlamentari

Intre parlamentari si expertii, consilierii, referentii parlamentari exista o legatura vizibila doar in conditii cand isi sustin reciproc interesele. Cert este ca nu pot exista unii fara ceilalti. Depind unii de altii ca umbra de soare.

Recent, aceasta relatie inseparabila intre parlamentari si staff-ul parlamentar a devenit din nou vizibila, prin respingerea in plenul tuturor comisiilor parlamentare ale Senatului si Camerei Deputatilor a unei ordonante de Guvern care suspenda drepturile banesti ale functionarilor publici parlamentari pana la 31 decembrie 2006. Guvernul a cerut Parlamentului ca in toata aceasta perioada sa reanalizeze legea privind salarizarea staff-ului parlamentar.

Guvernul a suspendat legea

Constienti de dependenta de experti, consilieri, referenti si de sefii de cabinete, parlamentarii cu functii in conducerea Legislativului – vicepresedinti, secretari si chestori reprezentand partidele politice parlamentare – au avut grija inca din anul 2000 sa le fie recunoscatori celor care ii ajutata sa existe ca deputati si senatori, votand o lege special pentru drepturile, salariile si pensiile functionarilor publici parlamentari. Este drept insa ca, din cauza resurselor insuficiente la bugetul de stat, legea nu a intrat in vigoare decat sase ani mai tarziu.
Guvernul, insa, a suspendat aplicarea ei in februarie 2006, imediat dupa promulgare, pentru ca a considerat-o discriminatorie fata de ceilalti functionari bugetari.
Prin lege, alesii le-au creat functionarilor publici parlamentari „un statut special, conferit de atributiile ce le revin, in scopul realizarii prerogativelor constitutionale”, functia publica parlamentara fiind ridicata la rang de „functie publica specifica de cariera, autonoma”. Ca sa nu se calce pe picioare, legea a prevazut conditiile care trebuie indeplinite pentru ocuparea unui post de functionar public parlamentar, drepturi si obligatii.
La cateva zile, aplicarea legii a fost suspendata de Guvern prin Ordonanta de Urgenta nr. 2/2006, din cauza avantajelor de care ar fi beneficiat functionarii publici din aparatul Parlamentului comparativ cu ceilalti functionari publici, motiva Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului: „Decizia a fost luata deoarece Legea privind statutul functionarului public parlamentar cuprindea o serie de masuri care puteau crea discriminari intre functionarii publici din cadrul Parlamentului si restul functionarilor publici, indiferent de institutia pentru care lucreaza, prin reexaminarea de catre Parlament al Legii 7/2006”. Pe de alta parte, Guvernul a sustinut ca „aplicarea acelor prevederi din lege putea determina o serie de implicatii financiare suplimentare care nu ar fi putut fi sustinute de bugetul de stat”.
Proiectul de lege va fi trecut pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor la proxima sedinta de plen, cu recomandarea din partea comisiilor parlamentare de a vota pentru respingerea ordonantei, la fel cum a facut si Senatul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă