Comisia Europeană desfăşoară o investigaţie auspra activităţilor Gazprom şi parenerii săi existând suspiciuni privind împărţirirea pieţei de gaze naturale şi practicarea unor preţuri excesive şi neconcurenţiale.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a afirmat joi că există „unele aspecte care ne privesc” deşi în acest moment ancheta declanşată de UE privind activităţile Gazprom nu acoperă şi România. Oficialul a adăugat că nu poate oferi informaţii suplimentare, însă a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi vorba de un preţ exagerat al gazelor din import.
„Pentru ca piaţa românească a gazelor sa fie concurenţiala (aşa cum solicită UE, n.r.), trebuie să rezolvăm două lucruri: n-avem suficientă interconectare iar preţul nostru este sub preţul de import. Intrebarea e care e preţul corect; CE suspectează că cel de import e mare şi neconcurenţial”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.
România importă indirect gaze naturale de la Gazprom, prin intermediul unor firme agreate de grupul rus.
Instrument de presiune
Investigaţia demarată în septembrie de Comisia Europeană analizează unele aspecte existând suspiciuni de comportament exclusivist, precum împărţirea pieţei, împiedicarea accesului la reţele, bariere în calea diversificării ofertei, ca şi un posibil comportant exploatator, precum preţuri excesive.
Compania rusă Gazprom extrage şi distribuie aproape 90% din toată producţia de gaz a Rusiei, dominând piaţa gazelor din Europa. De aceea preţul gazelor în Europa depinde în cea mai mare măsură de preţul solicitat de Gazprom.
Gigantul Gazprom a fost şi continuă să fie un instrument de presiune, de calibrare al relaţiilor internaţionale al Rusiei în condiţiile în care statele europene sunt dependente de gazul rusesc. Şi din acest motiv Europa nu are o piaţă stabilă a gazelor, preţul acestora fiind mai mulţ decât dublu faţă de SUA.