30.5 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce vinde Gazprom scump în România

De ce vinde Gazprom scump în România

Comisia Europeană desfăşoară o investigaţie auspra activităţilor Gazprom şi parenerii săi existând suspiciuni privind împărţirirea pieţei de gaze naturale şi practicarea unor preţuri excesive şi neconcurenţiale.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a afirmat joi că există „unele aspecte care  ne privesc” deşi în acest moment ancheta declanşată de UE privind activităţile Gazprom nu acoperă şi România. Oficialul a adăugat că nu poate oferi informaţii suplimentare, însă a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi vorba de un preţ exagerat al gazelor din import.

„Pentru ca piaţa românească a gazelor sa fie concurenţiala (aşa cum solicită UE, n.r.), trebuie să rezolvăm două lucruri: n-avem suficientă interconectare iar preţul nostru este sub preţul de import. Intrebarea e care e preţul corect; CE suspectează că cel de import e mare şi neconcurenţial”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

România importă indirect gaze naturale de la Gazprom, prin intermediul unor firme agreate de grupul rus.

Instrument de presiune

Investigaţia demarată în septembrie de Comisia Europeană analizează unele aspecte existând suspiciuni de comportament exclusivist, precum împărţirea pieţei, împiedicarea accesului la reţele, bariere în calea diversificării ofertei, ca şi un posibil comportant exploatator, precum preţuri excesive.

Compania rusă Gazprom extrage şi distribuie aproape 90% din toată producţia de gaz a Rusiei, dominând piaţa gazelor din Europa. De aceea preţul gazelor în Europa depinde în cea mai mare măsură de preţul solicitat de Gazprom.

Gigantul Gazprom a fost şi continuă să fie un instrument de presiune, de calibrare al relaţiilor internaţionale al Rusiei în condiţiile în care statele europene sunt dependente de gazul rusesc. Şi din acest motiv Europa nu are o piaţă stabilă a gazelor, preţul acestora fiind mai mulţ decât dublu faţă de SUA.

2011/12/08//213704-vulnerabilitate-gaz.png

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...

Laura Codruţa Kovesi, îngrijorată că noile prevederi adoptate de Austria ar putea împiedica anchetele Parchetului European

Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, anunţă că analizează noile dispoziţii legale adoptate de Austria. Unele dintre acestea ar putea intra în contradicţie cu Regulamentul...

Democrații cer înlocuirea lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, după dezbarea cu Trump

Performanța președintelui Joe Biden în dezbaterea pe scară largă împotriva fostului președinte Donald Trump a creat panică în rândul democraților. Actualul președinte al SUA...
Ultima oră
Pe aceeași temă