2.8 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce are nevoie România de un nou acord cu FMI

De ce are nevoie România de un nou acord cu FMI

Reprezentanţii Fondului Internaţional Monetar (FMI) şi cei ai Ministerului Finanţelor au început discuţiile pe marginea bugetului de stat pe 2016. În cadrul întâlnirilor se va aborda şi problema încheierii unui nou acord.

Deşi acordul anterior cu FMI, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde de euro, care a expirat la sfârşitul lunii septembrie, a fost considerat un eşec, România nereuşind să încheie toate reformele la care s-a angajat, iată că ne pregătim să încheiem o nouă înţelegere cu instituţia financiară internaţională. „Astăzi (marți — n. red.) o să fie deschiderea misiunii FMI. O să discutăm subiecte pe care le știm cu toții, în principal bugetul pe 2016, ce a rămas de implementat din toate reformele structurale, legea redevențelor etc.“, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor. Acesta a adăugat: „În actualele condiții la nivel internațional, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate constitui pentru România un plus“. În ultima vreme, tot mai multe voci au susţinut ideea încheierii unei noi înţelegeri cu FMI.

„Un acord cu FMI ar da un plus de credibilitate politicilor economice ale României, ne-ar ajuta și în ceea ce privește finanțarea avantajoasă de pe piețele internaționale și, probabil, ar stimula și procesele de reformă. Dar toate acestea trebuie decise într-un cadru politic adecvat și în perspectivă, pentru că anul viitor, sunt alegeri și un nou acord se va adresa nu numai anului viitor ci și Guvernului de după alegeri“, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. O poziţie asemănătoare a avut-o şi Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, unul dintre cele mai mari fonduri închise de investiţii din lume. Acesta a precizat că un nou acord ar creşte încrederea investitorilor. 

Începând din 2009 și până în prezent, România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu FMI și Uniunea Europeană. Ultimul acord nu s-a încheiat cu succes, existând neînţelegeri între Executiv şi FMI pe marginea noului Cod Fiscal. Reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale au declarat că prevederile noului Cod periclitează stabilitatea financiară a României.

Ce se întâmplă în lipsa unui acord?

Fostul ministru de Finanţe, actual deputat PNL, Gheorghe Ialomiţianu ne-a explicat că, fără o înţelegere cu instituţia financiară internaţională ne vom împrumuta mai scump de pe pieţele financiare internaţionale. În plus, şi accesarea fondurilor europene va fi mai dificilă: „Ni se va reduce cofinanțarea fiindcă, în baza acestui acord, rata de cofinanțare a proiectelor europene a fost redusă de la 15% la 5%. Adică, va trebui să acoperim diferența de bani“, spune Ialomiţianu.

Acesta arată că, pe de altă parte, ieșirea FMI ar transmite un mesaj piețelor financiare, ceea ce îi va determina pe unii investitori străini să iasă din România, iar pe cei care ar fi vrut să vină, să se orienteze către altă țară. În opinia fostului ministru de Finanțe, România are nevoie de un acord cu FMI asemănător celui pe care îl are Polonia – fără scrisori de intenție și fără evaluări periodice făcute în țară. Iar Ciprian Dascălu, economistul-șef al Ing Bank România, susţine că FMI oferă consultanță valoroasă în implementarea politicilor fiscale și previne derapajele economice ce pot apărea într-un an electoral, așa cum va fi 2016 pentru România. De aceea, Dascălu consideră acordul ca fiind un certificat de garanţie.   

Cele mai citite

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...

Donald Trump l-a desemnat oficial pe Marco Rubio pentru a fi secretar de stat al SUA

Donald Trump l-a nominalizat, miercuri, pe senatorul din Florida, Marco Rubio, pentru funcția de secretar de stat, potrivit nypost.com. „Marco este un lider extrem de...

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...
Ultima oră
Pe aceeași temă