17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDafora vine cu 100 milioane de euro la Bursa

Dafora vine cu 100 milioane de euro la Bursa

» Dafora mareste capitalizarea Bursei cu 335 milioane lei, dupa o majorare masiva a capitalului social.
» Titlurile Dafora intra la un pret de referinta de 0,365 lei/actiune.
» Compania controleaza constructorul de conducte magistrale Condmag, listat si el la categoria a II-a Bursei.

 

Compania de foraj petrolier si constructii Dafora Medias (DAFR) intra de azi in ringul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), la categoria a doua, venind de pe piata Rasdaq cu o capitalizare de aproape 100 milioane euro (355,36 milioane lei).
Promovarea Dafora la cota BVB era programata pentru luna septembrie 2007, dar a fost amanata din cauza derularii unei importante majorari de capital. "Termenul initial de accedere la categoria a doua a BVB era luna septembrie, dar cei de la Bursa ne-au sugerat ca ar fi mai bine sa incheiem intai operatiunile de majorare a capitalului si apoi sa demaram transferul actiunilor de pe piata Rasdaq", au declarat reprezentantii conducerii Dafora.

Titlurile Dafora intra cu un pret de referinta de 0,3650 lei. "Promovarea Dafora la Bursa va determina o crestere a increderii actionarilor si investitorilor in companie, deoarece vom avea o transparenta mai mare", au adaugat oficialii Dafora.
Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj, compania care a intermediat transferul actiunilor Dafora la BVB, considera ca Dafora se va bucura de acum de o imagine mai buna, mai transparenta. "Vor avea o reclama buna, iar actiunile companiei vor fi vizibile pentru un public mult mai mare, ceea ce va conduce la cresterea lichiditatii", a spus Ceuca. Prin intrarea la categoria a doua actiunile Dafora vor fi incluse in indicele compozit al pietei, BET-C.

Anul trecut, Dafora a derulat o majorare de circa 11 ori a capitalului social, de la 9,23 milioane lei la 97,35 milioane lei. Banii atrasi in cadrul majorarii, peste 88 milioane lei (26,4 milioane euro), au fost deja folositi in cea mai mare parte in investitii pentru achizitia de echipamente de foraj, potrivit surselor citate. In actualul context, in care am asistat la caderi masive, ce-i drept venite dupa cresteri puternice in 2007, actiunile Dafora au o cotatie cu 20% mai mica decat pretul matematic (calculat pe baza unui randament zero) din urma majorarii de capital.
Dupa primele noua luni din 2007, Dafora a raportat un profit net de 7,75 milioane lei, in crestere cu 130% fata de perioada similara din 2006, pe fondul avansului cu 88% al afacerilor, la 178,5 milioane lei (53,2 milioane euro).
Pentru intreg anul trecut, compania si-a fixat o tinta a profitului net de 14,44 milioane lei, cu 40% mai mult decat in anul anterior. De asemenea, veniturile sunt estimate la 211,3 milioane lei, iar cheltuielile la 194,1 milioane lei.
Activitatea de foraj petrolier are o pondere de 50% in cifra de afaceri, iar cealalta jumatate revine activitatii de constructii. Recent, Dafora a anuntat intentia de a infiinta o companie cu capital mixt (joint venture) pentru un proiect imobiliar in Bucuresti. Investitiile in acest proiect se vor ridica la 5,5-6 milioane euro si vizeaza constructia unei cladiri de birouri (P plus 4).

Din luna ianuarie 2008 va intra in functiune o instalatie de foraj de 6 milioane de euro, urmand ca in aceasta primavara sa fie primita o alta instalatie pentru care s-au investit tot 6 milioane de euro. Tot pe segmentul forajului, compania are prevazute investitii de 10 milioane euro pentru o instalatie mai mare, care va fi pusa in functiune la inceputul anului 2009.
Inca de anul trecut, Dafora a intrat pe piata de foraj din Bulgaria si Ucraina si spera sa continue contractul din Ucraina si in acest an. Totodata, in 2008 vor activa si in Germania.
Principalii actionari ai companiei sunt Gheorghe Calburean, cu 48,17%, Dafora Group SA Medias, cu 7,46%, Julius Baer, cu 10,47%, si Deutsche Bank, prin DWS, cu mai putin de 5%. Dafora este cel mai mare actionar (cu 43,66%) in cadrul Condmag Brasov (COMI), constructor de conducte magistrale, de asemenea listata la Bursa la categoria a doua.

Cele mai citite

Giurgiu dă lovitura! Biletul de milioane al premiului la Loto, a fost jucat în oraș

Acesta este al doilea câştig la Joker de categoria I, obţinut în acest an Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Giurgiu. Marele...

PAID anunță sprijin financiar pentru proprietarii afectați de inundațiile recente din estul României

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a declarat luni că este pregătit să despăgubească rapid și eficient proprietarii de locuințe asigurați, în urma...

Cele mai importante bănci comerciale se alătură experimentului de monedă digitală organizat de G7

Patruzeci dintre cele mai importante bănci comerciale ale lumii s-au alăturat unui proiect pilot condus de G7, în colaborare cu Rezerva Federală din New...
Ultima oră
Pe aceeași temă