Investiţia într-un apartament vechi poate aduce cu sine multe bătăi de cap proprietarului, chiar regretul că a dat banii. Pentru a nu fi în situaţia în care aveţi sentimentul că aţi aruncat banii pe fereastră, specialiştii imobiliari intervievaţi vă spun câteva aspecte la care să fiţi atenţi înainte de a cumpăra o locuinţă veche.
Ofisură mică poate fi un simplu defect de zugrăveală, dar una de dimensiuni considerabile poate trăda o problemă la tencuială, la zidărie sau chiar la structură. La fel şi petele de pe pereţi pot fi cauzate de infiltraţii la nivelul tavanului, mai ales în cazul apartamentelor situate la ultimul etaj. Petele din zona balconului sunt semn că hidroizolaţia a cedat. Umezeala la nivelul pereţilor sau pardoselii este semn de igrasie. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori la subsoluri, demisoluri şi apartamentele de la parter.
Atenţie la instalaţiile sanitare!
Cu o mare atenţie trebuie verificate şi instalaţiile sanitare, centralele termice sau de alimentare cu apă, staţiile de hidrofoare, boilerele. Dacă au o vechime mai mare de 10 ani, acestea trebuie schimbate în curând. „Poţi să ajungi să te păcăleşti, pentru că mulţi dintre noi nu suntem experţi în instalaţii sanitare sau electrice. Poţi spune: cu 2.000 – 2.500 euro fac toată amenajarea. Dar când începi, depistezi că trebuie schimbat parchetul, că e igrasie într-un colţ, că trebuie izolat un perete cu probleme, că instalaţia electrică este veche şi trebuie schimbată. Întotdeauna apar neprevăzute”, spune Bogdan Cristian Maria, reprezentantul agenţiei Casa Trans Imob.
Un apartament bun nu înseamnă neapărat şi un trai liniştit
La fel de minuţios trebuie analizat şi blocul în care se află apartamentul. Ciclul de viaţă al unei clădiri este de 30-40 ani. După acest răstimp, este nevoie de consolidări. „Dacă imobilul a fost construit cu foarte mulţi ani în urmă, chiar şi 20 de ani înseamnă foarte mult pentru instalaţiile sanitare şi electrice, şi în perioada asta nu s-a făcut nicio reparaţie generală, înseamnă că sigur urmează nişte cheltuieli mari”, susţine Carmen Mihăiţă, managerul agenţiei Veles şi secretar general în ARAI.
Cele mai multe bănci refuză să ofere finanţare pentru blocuri mai vechi de 30 ani. Într-o clădire, cele mai păguboase probleme sunt cele care nu se văd cu ochiul liber, cum ar fi izolarea termică sau hidroizolaţia. Iluminarea slabă, apa care curge fără presiune sau o încălzire insuficientă fac ca orice cumpărător să nu se bucure de investiţia făcută.
Cumpărătorul trebuie să fie atent la structura de rezistenţă
Cumpărătorul ar trebui să verifice dacă imobilul este pe lista celor cu risc seismic. Nu doar clădirile care au bulină intră în această categorie. Agentul imobiliar are datoria să informeze clientul despre o asemenea problemă, dar nu strică niciodată o verificare a informaţiei, mai ales că în ultima perioadă de timp se vehiculează ideea unui cutremur mare, adaugă Carmen Mihăiţă.
Atenţie mare şi la subsol!
Un subsol plin cu apă nu este un atu pentru niciun imobil. În timp, apa şubrezeşte rezistenţa imobilului. În plus, este o sursă de mirosuri urâte şi un „incubator de ţânţari”. La blocurile vechi, în subsol este o întreagă reţea de conducte de apă şi termoficare. Dacă acestea nu sunt bine izolate şi dacă au scurgeri, generează mari pierderi la întreţinerea lunară.