28.9 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum trimitem cel mai ieftin bani din străinătate

Cum trimitem cel mai ieftin bani din străinătate

Constituirea unui cont curent cu card ataşat este o alternativă mai avantajoasă la clasicele transferuri prin companii specializate.

Doar 60% din sumele publicate de BNR ca transferuri din străinătate reprezintă bani veniţi pe căi oficiale restul de 40% fiind aduşi direct „cu sacoşa”. Din cei 60%, doar puţin peste 20% reprezintă transferuri prin bănci, fapt anormal în condi¬ţiile în care simpla constituire a unui cont curent cu card ataşat este o metodă mai ieftină decât transferul prin companiile specializate, după cum arată un calcul al RL. Sumele transferate în ţară de către românii care muncesc peste graniţă nu sunt deloc neglijabile, la fel cum nu sunt neglijabile nici comisioanele percepute de companiile specializate în transfer de bani. Anul trecut, românii care lucrează peste graniţă au trimis în România 6,6 miliarde de euro. Anul acesta, chiar dacă suma va fi mai mică ea nu va scădea sub 5 miliarde de euro, după cum arată datele publicate de Banca Naţio¬nală a României (BNR) pentru primele nouă luni ale anului.

În primul rând, persoanele care doresc să transfere mai ieftin şi mai rapid sume de bani în ţară trebuie să identifice o bancă prezentă atât în România, cât şi în ţara unde respectiva persoană îşi desfăşoară activitatea.

Cum trebuie procedat

Oferta este destul de largă, în România fiind trei opţiuni numai dacă vorbim despre Italia. În al doilea rând trebuie constituit un cont cu un card ataşat. Aici intervine o a doua alegere: constitui contul la banca din România sau la banca din străinătate. Cardul va rămâne la rudele din România. Costurile constituirii unui cont cu card ataşat variază, în România, între 0 şi 60 de lei, la care se adaugă o taxă anuală de mentenanţă de aproximativ 50-60 de lei plus comisioanele aferente retragerilor de numerar. Mai există şi varianta deschiderii contului la banca din străinătate, procedură care ar costa aproximativ 30 de euro. Dacă vă întrebaţi cum se va face schimbul valutar dintre moneda ţării de provenienţă a banilor (de cele mai multe ori euro) şi leul românesc, ea se face automat. Este de preferat un card Visa sau Visa Electron pentru că, faţă de Mastercard sau Maestro, acesta are avantajul unei conversii mult mai avantajoase. Visa are un curs calculat pentru toate ţările unde poate fi folosit cardul, indiferent de banca unde se face retragerea, iar acest curs este chiar mai avantajos decât cel afişat de multe case de schimb. Nu mai rămâne decât ca românul din străinătate să alimenteze periodic contul, iar cel din România să scoată banii de la un bancomat sau, mai avantajos, să folosească cardul direct pentru cumpărături.

Un exemplu

La 1.000 de euro trimişi din străinătate (Uniunea Europeană) în România, Western Union percepe un comision de aproximativ 50 de euro. Dacă aceşti bani ar fi fost plasaţi într-un cont, singurul cost ar fi fost retragerea lor de la un bancomat. Dacă bancomatul este chiar cel al băncii emitente (să spunem UniCredit), comisionul este de 0,2% din suma retrasă adică doar doi euro, de 25 de ori mai puţin decât dacă banii ar fi fost transferaţi printr-o companie specializată.

Cele mai citite

Descoperire arheologică în Bulgaria: o statuie a lui Hermes

Pentru prima dată, arheologii bulgari au descoperit o statuie antică complet conservată. Aceasta are o înălțime peste doi metri înălțime și probabil este întruchiparea...

După ce data alegerilor a fost stabilită, începe căutarea candidaților prezidențiali

Coaliţia de guvernare a anunțat, ieri, calendarul electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Liderii PSD și PNL au stabilit organizarea alegerilor prezidențiale pe 24...

Macron s-a umflat prea tare la categoria Cocoș galic și își dă cu stânga-n extrema dreaptă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care și-a umflat mușchii la categoria Cocoș galic, pentru a-l impresiona pe liderul de la Kremlin,...
Ultima oră
Pe aceeași temă