28.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum se platesc orele suplimentare

Cum se platesc orele suplimentare

I: Daca angajatii unei societati lucreaza prin rotatie cate doua week-end-uri pe luna si beneficiaza de zile libere in compensare, atunci sporul de weekend se calculeaza la salariul brut sau la orele pe care acestia le efectueaza sambata, respectiv duminica?

 

Sporul de week-end se calculeaza prin raportare la salariul de baza brut si la numarul de ore efectiv prestate sambata si duminica. De exemplu, pentru un week-end lucrat (respectiv 16 ore) intr-o luna cu 21 zile lucratoare, un salariat va fi indreptatit sa primeasca:
– 16 ore libere in compensare;
– Plata celor 16 ore lucrate (sporul de 100%), cu salariul corespunzator pentru orele astfel prestate;
– Un spor suplimentar pentru repaus saptamanal acordat in alte zile decat sambata si duminica (art. 132, aliniatul 3 din Codul Muncii) la valoarea stabilita prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Legea nu stabileste valoarea minima a acestui spor, ea ramanand la latitudinea angajatorului (putand fi chiar si 1%). Modalitatea de calcul a acestui spor va fi cea prevazuta in contractul (colectiv sau individual) de munca prevazut.

Orele libere in compensare ar trebui acordate in saptamana care urmeaza week-end-ul lucrat sau cel mult in urmatoarele doua saptamani. In cazul in care orele libere se acorda cumulat, dupa o perioada de activitate continua de 14 zile calendaristice, angajatorul trebuie sa obtina autorizarea inspectoratului teritorial de munca si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor in acest sens. In plus, in acest caz, plata orelor lucrate se face cu un spor de 200% din salariul de baza corespunzator orelor prestate sambata si duminica.

Carmen Stirbu, head of employment, Schoenherr si asociatii
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă