6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum sa va reveniti dupa concediere

Cum sa va reveniti dupa concediere

Izolarea si pasivitatea sunt excluse in aceasta perioada. Totodata, nu acceptati prima oferta doar pentru a avea un job

Daca ati fost dat afara de la serviciu, nu este cazul sa plangeti in pumni, sa va inchideti in casa sau sa va culpabilizati. "In contextul crizei economice, oricine poate fi concediat. Aceasta problema nu trebuie perceputa ca o razbunare personala a angajatorului", spune psihologul Gabriela Giurgiu, senior consultant la compania Zeitconcept Servicii de Personal, din Bucuresti.
In cazul in care concedierea a fost cauzata de dumneavoastra, nu aveti decat sa invatati din greselile facute si sa nu le repetati. "Identificati-le si analizati-le, pentru a le putea evita pe viitor", spune Mihaela Scarlat, consultant HR al firmei Advice Human Resources, din Bucuresti.
Expertii spun ca, indiferent cui ii apartine vina concedierii, nu este momentul sa va "adanciti in socul emotional", ci sa actionati. "Poate aveti credite, familie de sustinut. Cel mai prost lucru este sa va plangeti de mila", spune Luciana Caciuleanu, HR consultant la compania de resurse umane Ascent Group, din Capitala.

Vedeti si partea plina a paharului

Desi este destul de dificil, trebuie sa va aveti o gandire pozitiva. "Vedeti intotdeauna partea plina a paharului si apreciati sansa de a incerca si altceva", indeamna psihologul Gabriela Giurgiu.
Foarte important, spun expertii in resurse umane, este sa va recapatati increderea de sine. "Persoana data afara resimte o stare de disconfort, deoarece concedierea poate fi vazuta ca o anulare a valorii profesionale si personale. Cei mai multi oameni, dupa concediere, sunt dezorientati si au teama unui nou esec", spune Mihaela Scarlat.
Pentru depasirea momentelor de criza, puteti apela la firme specializate in recrutare si consiliere in cariera sau chiar sa cereti sprijinul psihologilor.

Cautare activa

Prima solutie pentru a iesi din impas ar fi apelarea la ajutorul de somaj, dupa care ar trebui sa incepeti cautarea activa a unui loc de munca, in domeniul dumneavoastra de activitate sau in unele similare specializarii existente.
De asemenea, nu trebuie scoasa din calcul reorientarea profesionala prin intermediul unor cursuri de recalificare.
"Totul e sa nu stati pe loc ci sa va faceti un plan de bataie pentru a depasi momentul. Cunosc oameni care au luptat cu cancerul si care au invins. Daca va ganditi la ei, o sa vi se para chiar usor sa va gasiti un nou loc de munca", spune experta Luciana Caciuleanu.

Nu refuzati din start ofertele

Pe piata muncii exista destule posturi disponibile, atat pentru incepatori, cat si pentru specialisti. Expertii spun ca, desi ofertele sunt la un nivel mai scazut ca pachet salarial, ele nu trebuie refuzate din start, deoarece exista riscul prelungirii acestei perioade.
"Cu cat trece mai mult timp, cu atat angajarea devine mai dificila, iar presiunile sunt mai mari", atrage atentia Gabriela Giurgiu. Asta nu inseamna ca trebuie sa acceptati orice oferta situata sub specializarea si experienta dumneavoastra doar pentru a avea un serviciu. "Acest lucru ar determina venituri cu mult mai mici decat normal", mai spune Gabriela Giurgiu.

Atitudine:
Plan de bataie pentru a avea cat mai repede de lucru

» De multe ori poate nu veti gasi forta de a continua, de aceea este bine sa cereti suportul familiei si prietenilor.
» Concepeti un CV care sa va puna in valoare si postati-l pe site-urile de joburi.
» Contactati-va prietenii si spuneti-le ca ati ramas fara job. Este posibil sa va ajute!
» Stabiliti-va cat mai multe interviuri in perioade de timp cat mai scurte, pentru a reusi sa va angajati cat mai repede si pentru a nu simti prea mult presiunea financiara.
» Luati in considerare varianta unui imprumut de la prieteni, parinti, cunostinte, pentru inceperea unei afaceri proprii.

Sursa: Luciana Caciuleanu, HR consultant al companiei Ascent Group

Cele mai citite

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...

Asistență medicală de urgență de Crăciun: Nouă spitale și Ambulanța București-Ilfov, în prima linie

În perioada 25-27 decembrie, nouă spitale de adulți și copii, alături de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, vor asigura asistența medicală de urgență Potrivit unui comunicat...

Sophie Hediger a decedat într-o avalanșă în stațiunea montană Arosa

Sophie Hediger, snowboardistă olimpică din Elveția, a decedat într-o avalanșă în stațiunea montană Arosa, la doar 26 de ani. Sophie Hediger a decedat Sophie Hediger a...
Ultima oră
Pe aceeași temă