4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum sa fiti un sef iubit de subalterni

Cum sa fiti un sef iubit de subalterni

Un sef care este, in acelasi timp, respectat de subalterni, dar si apreciat. Cam asta vrea sa fie, de regula, fiecare manager al oricarui grup, indiferent de marimea acestuia. Totusi, desi multi se straduiesc sa fie cat mai competenti in functie, destul de putini reusesc.
"De altfel, un aforism spune ca oamenii sunt atrasi de brandul de angajator si pleaca din cauza nemernicului de sef direct. Aforismul fiind englezesc, ma duce cu gandul ca asta este o stare de fapt la nivel global", spune Andrei Gosu, director general la Ascendis.

El subliniaza ca, in Romania, mare parte din sefi tind sa se concentreze mai mult pe componenta de sarcini a activitatii zilnice si mai putin pe oameni. "sefii apeleaza mai des la presiune ca stil de influenta si mai putin la atragere, uitand ca nu poti obtine performanta cu o echipa stresata si demotivata. O astfel de echipa stie foarte bine ce i se intampla daca nu-si indeplineste obiectivele, dar nu prea stie ce i se intampla daca si le depaseste cu 50%, de exemplu", mai spune Andrei Gosu.

Specialistul mai afirma ca astfel de sefi au aparut din cauza boom-ului economic din ultimii ani: "Echipele s-au dilatat, iar oameni fara pregatire au ajuns in pozitii de conducere, exercitandu-si meseria de sef intr-un mod gresit". Insa remediul este simplu: meseria de sef se invata.

Trei calitati esentiale

Pentru a fi un manager iubit de subalterni, dar cu care acestia sa nu "se traga de sireturi", este indicat sa existe o compatibilitate intre cele doua parti. Practic, managerul trebuie sa le arate subalternilor ca le intelege si le apreciaza efortul depus in activitatea zilnica. "De asemenea, climatul de satisfactie la nivelul echipei este de cele mai multe ori dat de relatia potrivita dintre manager si subalternii sai. De aceea, comunicarea eficienta este un element de care fiecare manager ar trebui sa tina cont", considera Alexandra Urseanu, senior account manager la HART Human Resource Consulting. Corectitudinea sefului va aduce in ochii subalternilor multa apreciere. Ei isi vor scoate palaria in fata unui manager care va lua deciziile pe baza unor evaluari lucide a rezultatelor si competentelor. Un bun conducator, mai subliniaza si Anca Deleanu, consultant la Catalyst Solutions, "stie sa gaseasca linia de echilibru intre a-si ajuta echipa sa-si rezolve activitatile, prin expertiza sa in domeniul respectiv si independenta acordata angajatilor". O astfel de independenta le va dovedi angajatilor ca seful are incredere in ei si le va spori stima de sine.

Expertii mai apreciaza ca un sef iubit are trei calitati de baza: este corect, poate sa se puna in locul fiecaruia si stie exact gradul de incarcare al oricarui subaltern.

Cele mai citite

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

Zgomotul misterios. „The Hum” afectează aproximativ 2% din populația globală

"The Hum" este un sunet misterios de frecvență joasă care afectează aproximativ 2% din populația globală. https://www.youtube.com/watch?v=WuSdzxhWpU0 Zgomotul misterios: "The Hum" Recent, acest fenomen a...
Ultima oră
Pe aceeași temă