0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum puteti obtine promovarea

Cum puteti obtine promovarea

Avansarea in functie poate sa vina pentru ca sefii s-au gandit ca o meritati sau pentru ca v-ati "batut" pentru ea si ati cerut-o.

Daca vreti sa avansati in cariera, cel mai important lucru este sa stiti sa va vindeti. Asta inseamna sa castigati respectul sefilor si admiratia colegilor si sa va implicati cu multa pasiune in jobul pe care deja il aveti. si nu uitati sa va autopromovati! Modestia este buna, insa rezultatele dumneavoastra trebuie sa fie remarcate de toata lumea.
Maria Suciu, director de marketing la o companie de IT, spune ca acum cativa ani, pe cand lucra la o firma specializata in online, la departamentul marketing, a reusit sa obtina o promovare. Intr-un singur an! A avansat, la propunerea sefului, in postul de marketing manager deputy. "Mi-am dorit o promovare, insa nu am facut din asta un scop in sine. M-am concentrat sa fac totul cat mai bine posibil. In acelasi timp, m-am implicat in toate actiunile interne la care am putut aduce un plus. Am invatat inclusiv bazele muncii colegilor mei, pentru a intelege mai bine tot «sistemul» in care lucram. Asa am putut sa vin tot timpul cu idei noi legate de depasirea obiectivelor. Promovarea a venit de la sine", povesteste Maria Suciu.

 De altfel, expertii in resurse umane spun ca pentru a avansa in cariera este bine sa veniti singur in intampinarea promovarii. "Practic, trebuie sa aratati zi de zi ca meritati un loc mai sus. Insa nu este indicat sa faceti acest lucru ostentativ. Pur si simplu, faceti-va treaba foarte bine pentru postul pe care-l ocupati. si incercati sa ganditi ca un sef, astfel incat sa veniti in intampinarea nevoilor sale", spune Alina Negrea, senior partner la compania de resurse umane si training A Plus Performance, din Bucuresti.  

In cat timp vine avansarea
Trecerea timpului nu este o garantie pentru promovare. Puteti sa va angajati intr-un post si sa iesiti la pensie tot de acolo, daca nu va straduiti sa aratati ca puteti mai mult. In companiile in care se practica promovarile din interior, de regula nu se fac avansari mai repede de un an de la angajare. "Sunt insa si exceptii, cand un angajat care se dovedeste foarte performant poate fi promovat dupa numai sase-noua luni de la angajare. Unele companii au politici foarte clare in acest sens, astfel incat angajatii stiu la ce se pot astepta de la bun inceput", spune Alina Botezatu, managing partner la compania Perspective Group.
Expertii considera ca este important ca, la angajare, candidatul sa stie care va fi drumul lui in cariera. "Astfel, el va avea o idee clara asupra progresului in companie", este de parere Valentina Enache, consultant la compania CVO Finance.

Luati taurul de coarne
In situatia in care promovarea nu vine de la sine (desi v-ati straduit sa fiti remarcat), este cazul sa solicitati dumneavoastra avansarea. Florin Ochiana, HR operations manager la compania de recrutare Lugera& Makler, subliniaza ca, de regula, promovarea are loc dupa o evaluare. Asadar, este foarte important ce se intampla in cursul ei. "Pentru a obtine promovarea, angajatul trebuie sa vorbeasca despre realizarile din perioada evaluata, aportul sau la dezvoltarea companiei, atingerea obiectivelor, imbunatatirile propuse si rezultatele acestora", spune Florin Ochiana.

El ofera si un exemplu de incepere a unei discutii cu seful caruia ii solicitati o avansare: "Departamentul de vanzari, pe care il conduc, a depasit bugetul de venituri planificat pentru primele sase luni cu 24%". Dupa discutie, chiar daca nu ati fost promovat, exista posibilitatea sa fiti avansat doar informal si sa vi se dea sarcini noi. In acest caz, spune Alina Botezatu, puteti decide sa-i explicati sefului ca nu sunteti de acord cu o astfel de abordare sau sa va cautati un alt loc de munca.
Insa niste responsabilitati in plus, chiar si fara a fi trecute pe hartie, constituie o ocazie pentru a dovedi ca puteti mai mult.

Salariul nu este obligatoriu mai mare
Nu intotdeauna promovarile aduc si satisfactii financiare imediate, desi, de regula, ele merg impreuna. Pot exista alte beneficii: o masina, zile de concediu mai multe, o asigurare medicala mai buna. Fireste, mai conteaza si prestigiul unei functii mai mari. "In general, marirea responsabilitatilor implica si cresterea pachetului salarial. Daca insa promovarea va da ocazia sa va dezvoltati profesional, puteti sa o acceptati si fara o crestere salariala", spune Daniela Badea, business manager la compania CVO Technology Recruitment.

Pasi inainte de intalnire
» Ganditi-va serios care va sunt atuurile ce va recomanda pentru acest post. Pentru aceasta trebuie sa cunoasteti bine fisa postului si asteptarile companiei.
» Analizati-va performantele si ganditi-va in ce masura au relevanta in postul dorit.
» Evidentiati-va abilitatile de comunicare, de "jucator de echipa".
» Pregatiti-va sa explicati sefului de ce credeti ca v-ar respecta si aprecia colegii in noul post.
» Pregatiti-va un plan cu ce ati face efectiv, daca ati ocupa postul, pentru a optimiza activitatea si a obtine rezultatele dorite.

Sursa: Alina Botezatu, managing partner, Perspective Group

De ce nu avansati?
» Nu aveti unde. Este posibil ca in compania la care lucrati sa nu mai puteti avansa, deoarece urmatorul nivel este deja ocupat. Daca nu sunt sanse ca in viitorul apropiat situatia sa se schimbe, atunci este recomandat sa va mutati la o alta companie.
» N-aveti experienta. Lipsa experientei si a calificarilor necesare pentru urmatorul nivel este inca un motiv pentru ramanerea pe loc. Astfel, obtinerea certificarilor si implicarea in diverse proiecte care va vor aduce o expunere mai mare sunt recomandate.
» Nu va autoevaluati bine. Neconcordantele intre evaluare si autoevaluare sunt, de multe ori, motivul principal pentru care nu avansati.

Sursa: experti in resurse umane

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă