Procurorii DNA și apoi inspectorii Consiliului Concurenței ne informează că -diferite firme ne bagă mâna în buzunar, fie umflând factura la utilități, fie pe cea de instalare a centralelor termice. Iar lista nu se oprește aici.
Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de aproximativ 208.000 de euro distribuitorul de gaze naturale Wirom Gas, controlat de grupul rus Gazprom, și alți nouă executanţi de lucrări în domeniul gazelor, pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, și care în final au umflat prețurile pentru consumatori. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce procurorii DNA au deschis dosarul Apa Nova, companie ce este acuzată, printre altele, că ar fi încărcat factura la apă a bucureștenilor.
În cazul Wirom Gas, firmă ce a primit o amendă de 178.000 de euro, Autoritatea de Concurență a constatat în cadrul unei investigaţii, că din iniţiativa acestei societăți comerciale, companiile au participat la o întelegere având ca obiect stabilirea unui preţ unic pentru instalarea centralelor pe gaz. "Contractele dintre distribuitorul de gaze şi executanţii de lucrări conţineau clauze anticoncurenţiale prin care se stabilea un preţ fix pentru realizarea instalaţiilor de utilizare. În acest fel, beneficiarii lucrărilor, respectiv consumatorii, plăteau, nejustificat, un preţ mult mai mare faţă de cel practicat înaintea înţelegerii", susține preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Compania Wirom Gas, înființată în 1994, este furnizor şi distribuitor de gaze naturale în partea de sud a României și asigură alimentarea unor localităţi precum Turnu Măgurele, Alexandria, Olteniţa sau Giurgiu.
Prețurile sub lupă!
„În calitate de cetățeni, plătim toate oalele sparte: pagubele de la Volkswagen, umflarea facturilor la utilități, costuri artificial crescute ale creditelor și prețurile mărite ale combustibililor. Fiindcă s-a uitat de amenzile date de Consiliul Concurenței companiilor din domeniu, care s-au înțeles să stabilească prețul carburanților. Legiuitorul ar trebui să stabilească un mecanism pentru returnarea pagubelor. Vom aștepta ca sancțiunile Autorității de Concurență să rămână definitive și, în cazul Wirom Gas, vom porni demersurile legale pentru recuperarea pagubelor, cerând atât daune materiale, cât și morale. Îi vom reprezenta gratuit în instanță pe toți cei care ne vor trimite plângeri”, a precizat, pentru „România liberă“, Sorin Mierlea, președintele asociației de consumatori InfoCons. Cei care doresc să își recupereze pagubele pot trimite sesizarea fie pe mail, fie pe fax sau prin poștă pe adresa asociației.
Mierlea spune că atât Autori-tatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), cât și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, dar și ANAF și Consiliul Concurenței ar trebui să monitorizeze atent dacă în perioada următoare procesului companiile respective nu vor majora prețurile pentru a-și recupera sumele plătite ca daune.
Cum trebuie să procedeze consumatorii în astfel de cazuri? ANPC se poate adresa în justiție pentru a-i proteja pe consumatori? “Analizăm situațiile și vedem în ce măsură prevederile legale pot fi aplicate, de la caz la caz” este răspunsul sec pe care l-am primit de la ANPC.