9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCum cheltuie Guvernul banii

Cum cheltuie Guvernul banii

Deși Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se laudă cu creșteri spectaculoase ale colectării taxelor și impozitelor, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, arată că modul în care se cheltuiesc banii de la buget îi descurajează pe contribuabili, care nu se grăbesc să-și achite dările.

Președintele Consiliului Fiscal susține că economia subterană atinge 28% din PIB, conform unor lucrări de specialitate, și 22%, așa cum rezultă din estimările INS, care sunt incluse în PIB.

„În realitate, nu-i cunoaștem dimensiunile. Însă în comparație cu alte state europene este destul de mare. Cauza – evaziunea fiscală. Consumul a crescut în 2014, însă încasările din TVA au scăzut. Autoritățile nu au putut să explice de ce s-a pierdut 0,5% din PIB încasări din TVA. Însă, clar, vorbim de evaziune fiscală“, a declarat Ionuț Dumitru într-o conferință pe teme de conformare fiscală, organizată ieri de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Dumitru a prezentat date conform cărora, din 2000 și până în prezent, veniturile bugetare s-au situat la 33% din PIB, iar cele fiscale la 27% din PIB.

„Se pare că în România contribuabilii atât sunt dispuși să plătească. De ce? Fiindcă povara taxelor și impozitelor este relativ mare, iar pe de altă parte fiindcă avem o problemă cu eficiența cheltuielilor bugetare. Ce cheltuim azi se surpă mâine, ca în legenda Meșterului Manole. România are o problemă enormă pe partea de infrastructură, dar și în sistemul de sănătate și cel de educație primară“, afirmă Dumitru. Președintele Consiliului Fiscal este de părere că, oricât de multă presiune se va pune pe contribuabil, chiar dacă ANAF va angaja peste 1.000 de persoane, așa cum a anunțat că intenționează să facă, și ne vom transforma într-un stat polițienesc, dacă nu eficientizăm cheltuielile bugetare nu se va schimba nimic. În plus, acestea trebuie făcute în mod transparent. Motivul: conformarea voluntară e determinată de contractul social – statul are drepturi, dar și obligații la plată, la fel ca și contribuabilii. Pe de altă parte, înainte de a-l penaliza pe contribuabil, acesta trebuie îndrumat să-și respecte obligațiile. „Dar și asistența contribuabililor este deficitară. Eu am apelat telefonic sistemul de asistență și nu am putut primi răspunsul solicitat. M-au pus în final să le trimit un mail. Nu vreți să știți ce răspuns am primit. Ca să nu mai spun că pentru un consultant fiscal este foarte greu să urmărească toate modificările legislative“, a adăugat Ionuț Dumitru.

Carmen Mărcuș, analist de politici economice în cadrul Reprezentanței Comisiei Europene în România, a afirmat că, din evaluările Executivului comunitar, s-au înregistrat progrese în ultimii ani în ceea ce privește mixul de taxe și reforma în curs a ANAF, dar colectarea veniturilor rămâne scăzută în continuare, iar deficitul de colectare a TVA este printre cele mai mari din UE.

Cum procedează alte țări

„Ce au făcut ceilalți care o duc mai bine? În primul rând au creat o cultură a conformării astfel încât contribuabilul să-și facă plățile la timp. Pe de altă parte, au o infrastructură care vine în ajutorul contribuabilului. În România utilizarea internetului și a plăților electronice este la un nivel scăzut“, spune Bogdan Tașnadi, desk officer pentru România, Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală.

Iar ministrul Finanțelor din Estonia, Arvo Taar, a demonstrat cu cifre de ce în țara sa colectarea taxelor și impozitelor nu mai constituie o problemă: în 1997 a fost introdus internet banking, în 2003 a devenit funcțional portalul prin care contribuabilii pot vedea online ce taxe și impozite datorează statului, iar în 2009 a fost introdus votul electronic. În plus, instituțiile din administrația estoniană sunt conectate între ele online.

Cele mai citite

Monica Gabor a devenit mamă pentru a două oară, alături de Mr. Pink!

Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, un eveniment care a avut loc în mare discreție în urmă cu aproximativ jumătate de...

Cadavre descoperite în două păduri din jurul Bucureștilor

În județul Ilfov, polițiștii și procurorii au deschis două dosare penale pentru ucidere din culpă, în urma descoperirii a două cadavre. Unul dintre acestea...

Ford a prezentat o ediție specială a modelului său de 325.000 de dolari, Mustang GTD – VIDEO

Ford a prezentat o ediție specială a modelului său de 325.000 de dolari, Mustang GTD, numită „Spirit of America”. https://www.youtube.com/watch?v=KLg2bbwfRrU Această versiune exclusivistă aduce un...
Ultima oră
Pe aceeași temă