4.5 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCronici cu emoții de la Tokyo. Surprize istorice

Cronici cu emoții de la Tokyo. Surprize istorice

După retragerea legendei sprintului mondial, jamaicanul Usain Bolt, întreaga planetă era în așteptarea numelui noului campion olimpic, urmașul multiplului laureat olimpic și mondial, deținător al recordului mondial absolut.

Jacobs a început foarte bine şi a reuşit să ia un avans important în faţa adversarilor. Fred Kerley a reuşit să obţină medalia de argint pe final, reducând din handicap. El a obţinut 9.84 secunde. Andre de Grasse, tot american, a completat podiumul. El a oprit „ceasul” la 9.89 de secunde.
Jacobs a scris istorie pentru Italia şi, cu siguranţă, şi-a creat un nume în lumea atletismului, ca un posibil succesor al lui Usain Bolt.

Marcell Jacobs a devenit primul italian care a câştigat vreodată proba de 100m masculin. Medalia de aur obţinută de el a venit la scurt timp după ce compatriotul său, Gianmarco Tamberi, a câştigat aurul la săritura în înălţime. Tamberi, într-un gest de sportivitate a decis să împartă titlul cu Mutaz Essa Barshim din Qatar, cei doi refuzând alte sărituri de departajare. Acest lucru s-a mai petrecut acum 109 ani la JO din 1912.

Este pentru prima dată de la Jocurile Olimpice din 2000 când legendarul Bolt nu a concurat, iar puţini îi dădeau şanse lui Jacobs la acest titlu important.

Marcell Jacobs are origini americane, din partea tatălui, dar reprezintă Italia, țara mamei sale. El a început atletismul de la 10 ani.

După victoria obţinută, Marcell Jacobs a fost îmbrăţişat de compatriotul Tamberi pentru a sărbători dublul triumf pentru Italia, continuând o vară de aur pentru sportul italian.

Nici un italian în 125 de ani de Jocuri Olimpice nu a participat vreodată la finala de 100 de metri.

Apar și primele incidente cu iz politic la JO de la Tokyo 2020

Sportiva portoricană, Jasmine Camacho-Quinn a stabilit un nou record olimpic, în a treia serie din semifinale la 100 m garduri, cu timpul de 12:26 secunde, câștigând apoi luni și titlul olimpic cu timpul de 12:37 secunde, cu o cursă de excepție .

Caeleb Dressel este unul din marii eroi ai acestei ediții a JO. Înotătorul american a câștigat în ultima zi alte două titluri olimpice, la 50 de metri liber și la 4×100 de metri mixt. El a ajuns astfel la 5 titluri olimpice la Tokyo

Germanul Alexander Zverev (5 ATP) a câștigat duminică medalia olimpică de aur, învingând în finală pe jucătorul rus Karen Khachanov (25 ATP). După ce îl eliminase în semifinale pe liderul mondial Novak Djokovic, Zverev a devenit primul german care își adjudecă titlul olimpic suprem.

În primele două game-uri ambii jucători și-au făcut fără probleme serviciul.Apoi Zverev a reușit primul break. Germanul a reușit două forehandu-ri impecabile pe flancuri și l-a pus astfel sub presiune pe rus pentru prima oară în meci. Eroarea lui Khachanov a adus și break-ul.

Zverev și-a menținut jocul excelent, iar până la 6-3 s-a folosit de un backhand impecabil. Punctul câștigator a venit însă după o eroare a rusului iar Zverev s-a impus în cele din urmă fără probleme. Se zărea medalia de aur.

Al doilea set a început cu un tenis magnific jucat de Zverev. Germanul a lovit un backhand câștigător impecabil de-a lungul liniei pentru a câștiga primul game la zero. ”Ja-ul!” puternic al lui Zverev a arătat că germanul se simțea invincibil. În următorul game a confirmat asta, câștigând primul break al setului cu prima ocazie.

Setul a continuat la fel: loviturile lui Zverev au intrat toate, perfect, în timp ce Khachanov a cedat total inițiativa. Zverev și-a adjudecat în cele din urmă setul cu 6-1 și este noul campion olimpic la tenis masculin la Tokyo.

„Team Romania” a cucerit patru medalii până acum la JO, trei fiind aduse de canotaj. Un aur prin barca feminină de dublu vâsle și două de argint prin echipajele masculine de dublu rame și patru rame.

Duminică au revenit în țară pe aeroportul Henri Coandă și au fost întâmpinați de reprezentanți ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Ministerului Tineretului și Sportului și alți oficiali ai Federației Române de Canotaj.

Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi s-au clasat pe locul 3 în primul sfert de finală la canoe dublu 1.000 m, astfel că au făcut pasul către semifinalele de marți. Tot marți este programată și finala probei.

Atleta bielorusă Krystsina Tsimanouskaya a spus că a fost forțată pentru a fi repatriată, după ce s-a plâns de antrenorii naționali la JO de la Tokyo. Ea a solicitat protecția poliției nipone pe aeroportul Haneda din Tokyo, astfel încât nu fie nevoită să urce în avion, dar și ajutorul CIO care analizează situația creată.

Va urma!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Seară regală dedicată Curajului Civic. Campioni și Eroi: Curaj, Performanță, Civism

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române a găzduit, joi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic. În cadrul...

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă