2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCresterea dobanzilor nu s-a incheiat

Cresterea dobanzilor nu s-a incheiat

BNR poate decide in martie o noua majorare a dobanzii de politica monetara, in ton cu inflamarea inflatiei.
Cum bancile nu reactioneaza imediat, martie poate consemna un val de scumpiri in lei care sa includa ajustarile BNR.

Scumpirea creditului
este panaceu impotriva inflatiei, stimuleaza economisirea (cresc si dobanzile la depozite simultan), tempereaza deprecierea leului, dar pune bete in roate cresterii economice si descurajeaza investitiile la bursa (companiile vor avea profituri mai mici, in special cele care depind de surse de finantare alimentate din credite). Cum BNR si-a modificat recent tinta de inflatie pentru 2008 de la 4,8 la 5,9%, iar inflatia pe ianuarie a iesit deja 0.86%, sansele sa mai asistam la inca o majorare a dobanzii de politica monetara in ianuarie, posibil la 9,5%, cresc destul de mult. In plus, restrictiile impuse bancilor in sensul majorarii provizioanelor pentru clientii cu risc valutar si criza de lichiditate pe pietele externe au marit sansele unei scumpiri si a creditului in euro. Una peste alta, pentru debitori vin vremuri grele, iar usurinta cu care s-a trecut peste majorarea dobanzilor din ianuarie (leul si-a reluat repede deprecierea) nu recomanda in nici un caz creditul in valuta pe termen scurt, decat poate in situatia in care aveti venituri in euro.

Am incercat sa trecem in revista costurile actuale ale imprumuturilor in lei si sa estimam unde ar putea ajunge DAE in interval de 1-2 luni. Pentru o suma de 20.000 lei, pe 5 ani, cele mai avantajoase oferte le gasiti (inca) la ATE Bank (DAE 11,9%), Banca Italo-Romena (13,8%) si Unicredit Tiriac (15,05%). Avand in vedere modificarile dobanzii de politica monetara din acest trimestru, anticipam o scumpire cu 1,5-2% a acestor tipuri de imprumuturi. Dintre bancile plasate in top 3, doar Italo-Romena ofera dobanda fixa pana la scadenta si poate fi luata in calcul in cazul in care aveti nevoie de un imprumut in acest moment.
In cazul unui imprumut ceva mai mare (cu ipoteca), de 50.000 lei pe 10 ani, in fruntea clasamentului regasim tot ATE Bank (DAE de 9,25%), urmata de ING Bank (9,9%) si Egnatia (10,3%). In opinia noastra este posibila o scumpire de 1-1,5% si in acest caz. Bancile nu ofera dobanzi fixe la scadente mai lungi si poate nici n-ar fi de recomandat (exceptie face tot Italo Romena, care are insa o DAE de -13,3%), dar puteti gasi cateva banci care mentin dobanda fixa in primul an: BRD, DAE 11,5%, Bank of Cyprus, 13,1% etc.

12,5%
este cea mai redusa DAE pentru un credit de nevoi personale, pe 5 ani, in valoare de 5.000 euro (ATE Bank).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă