23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreditul prin Prima Casa, mai ieftin doar cu 6-11%

Creditul prin Prima Casa, mai ieftin doar cu 6-11%

Programe similare derulate de tari din regiune s-au dovedit costisitoare pentru acele state si aproape ca au esuat. Pentru Prima Casa, notarii au anuntat ca vor percepe comisioane cu 30% mai mici, iar TVA va fi redusa la 5%.

Creditele ipotecare prin programul Prima Casa vor fi mai ieftine cu cel mult 6-11% decat cele fara garantia statului, insa principala problema pentru accesarea unui asemenea imprumut va fi cea a veniturilor minime pe care trebuie sa le aiba solicitantii, de peste 1.000-1.200 euro lunar. Prin urmare, bancherii si analistii considera ca lansarea programului Prima Casa nu va avea un impact semnificativ asupra creditarii ipotecare si pietei imobiliare, blocate in prezent.
Prin Prima Casa, statul garanteaza 80% din valoarea creditelor ipotecare de pana in 60.000 euro. Garantia statului elimina o parte din riscul de neplata din partea clientului, ceea ce este echivalent cu o reducere a dobanzii cu 1% sau cel mult 1,5%. Astfel, daca in prezent  dobanda medie la creditele ipotecare este de 11%, prin garantia statului dobanda poate cobori la 9,5-10%. Pentru un credit de 60.000 euro pe 30 de ani, garantia statului ar avea ca efect diminuarea ratei lunare cu  8-11%, pana la 527-505 euro.

 

La un grad de indatorare de 50%, doar solicitantii care castiga lunar minimum 1.000-1.100 euro se pot califica pentru un astfel de credit. Daca imprumutul e contractat pe 20 de ani, rata lunara se reduce doar cu 6-9% fata de creditele fara garantia statului, pana la 560-620 euro, iar clientii trebuie sa intruneasca venituri de peste 1.120-1.240 euro. Potrivit Statisticii, salariul mediu net era in aprilie de 1.400 lei (333 euro). "Daca se doreste efectiv sprijinirea creditarii imobiliare, autoritatile ar trebui sa aiba in vedere relaxarea normelor de creditare, altfel Prima Casa va avea un impact nesemnificativ. Pe de alta parte, programul vizeaza in general locuinte modeste, dar pentru care solicitantii trebuie sa aiba venituri cu mult peste medie. La o rata de 500 euro si un grad de indatorare de 30%, clientul trebuie sa aiba un salariu de 1.500 euro, ceea ce este foarte mult. Chiar cu garantia statului, putini clienti se califica pentru un credit ipotecar", a declarat Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank.

De asemenea, Laszlo Diosi, presedintele OTP Bank Romania, spune ca programul este promitator, dar nu crede ca va mobiliza piata. Potrivit lui Diosi, programe similare au fost derulate de tari din regiune, dar s-au dovedit costisitoare pentru bugetele de stat si aproape au esuat.
Consultantul financiar Aurelian Dochia e de parere ca sunt asteptari foarte mari in legaturi cu Prima Casa, asteptari care sunt nerealiste. "Dincolo de faptul ca putine familii intrunesc veniturile minime pentru un credit ipotecar, si mai putine familii se angajeaza acum la rate pe termen lung. Se face multa vorbire despre nivelul dobanzii, dar se omite faptul ca ratele simple, fara dobanzi, sunt de cateva sute de euro si putini ar fi in stare sa le plateasca", a declarat Dochia.

Cele mai citite

Democrații cer înlocuirea lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, după dezbarea cu Trump

Performanța președintelui Joe Biden în dezbaterea pe scară largă împotriva fostului președinte Donald Trump a creat panică în rândul democraților. Actualul președinte al SUA...

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă