Preturile pentru instalatia individuala de contorizare pe gaze difera de la un imobil la altul, in functie de numarul de apartamente si proiectul de executie. In general, asociatiile de proprietari platesc din fondul comun (fondul de reparatii) al blocului coloana comuna de gaze, urmand ca fiecare proprietar sa plateasca separat bransarea individuala pe apartament. Contorizarea individuala pe gaze, la blocuri, nu este obligatorie prin lege.
Contoarele sunt gratis
Pentru bransarea la gaze, in conditiile in care exista aprobarile necesare, fiecare proprietar de apartament trebuie sa plateasca: costurile proiectului de executie, executia propriu-zisa si taxele pentru avizele Distrigaz si Ministerul Lucrarilor Publice. Distrigaz percepe pentru contorizarea unui apartament taxe totale (de acord acces, avizare tehnica, receptia instalatiei de utilizare si punerea in functiune de instalatii noi) de circa 150 de lei. Contoarele de gaze nu se platesc, fiind puse la dispozitie gratuit de catre furnizorul de gaze, doar pe durata contractului. In cazul neutilizarii contorului pe o perioada mai lunga, acesta este demontat de catre furnizor.
"Pentru bransarea individuala (fara partea comuna), costurile variaza in functie de numarul de apartamente de pe scara si numarul consumatorilor (masina de gatit si eventual centrala termica, daca exista o astfel de optiune). In cazul unui bloc cu 20-40 de apartamente, proiectul instalatiei individuale costa 150 de lei, iar executia instalatiei – 835 de lei pentru un singur foc (doar masina de gatit), respectiv 910 lei pentru doua focuri (masina de gatit si centrala termica)", a precizat inginerul Iurac Cornel.
Autorizare ANRE
Pentru partea comuna, executia coloanei costa aproximativ 90 de lei/metru liniar, iar proiectul instalatiei circa – 200 de lei, inclusiv TVA. Pentru un etaj dintr-un imobil, costul coloanei comune revine la circa 350 de lei, suma ce se imparte apoi la numarul de apartamente de pe etajul respectiv.
Firmele care executa lucrarile de contorizare individuala trebuie sa fie autorizate de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Pretul proiectarii si executiei pentru instalatiile interioare se stabileste de catre client cu orice firma autorizata ANRE.
Pentru lucrarile de contorizare, Distrigaz ofera diverse variante de pachete si credite, iar majoritatea firmelor de executie acorda posibilitatea de plata in rate pentru proprietarii de apartamente si asociatiile de locatari. Termenul de executie este de maximum 90 de zile de la data obtinerii avizelor necesare si aprobarea proiectelor individuale. Avizele si aprobarile se obtin in maximum 30 de zile.