2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConcurenta investigheaza piata monetara, desi nu are competenta

Concurenta investigheaza piata monetara, desi nu are competenta

» Consiliul Concurentei s-a autosesizat din presa ca bancile s-ar fi inteles sa urce dobanzile din piata monetara.

» Potrivit Legii 21, Consiliul nu are competenta de a investiga tranzactiile din piata interbancara.

» Bancherii cer respectarea secretului bancar.

Consiliul concurentei a admis ca a declansat o investigatie la principalele banci romanesti, menita sa lamureasca daca ar exista o intelegere anticompetitionala intre un grup de banci privind majorarea dobanzilor din piata monetara.
Prima informatie privind declansarea unei investigatii a Concurentei, data de vicepresedintele institutiei, Iosef Nemeny, mentiona ca un grup de patru banci sunt banuite ca s-ar fi inteles in privinta cotatiilor si indica faptul ca investigatia s-a facut la cererea Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Potrivit declaratiei date revistei Capital, investigatia va viza, cel mai probabil, 3-4 banci comerciale: Bancpost, ING, Royal Bank of Scotland si UniCredit Tiriac.

Contactat de "Romania libera", Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei, a admis ca institutia investigheaza sistemul bancar, dar a negat informatia potrivit careia banca centrala ar fi solicitat investigatia. "Ne-am autosesizat in urma unor articole aparute in presa", a spus Oprescu. seful Consiliului Concurentei sustine ca institutia pe care o conduce poate investiga orice posibila intelegere anticompetitionala la banci, fie ca e vorba de asezarea dobanzilor intr-un anumit interval, fie ca se pune problema tranzactiilor in piata interbancara.

Potrivit Legii Concurentei, atributiile Consiulului nu se extind si asupra tranzactiilor din piata monetara, unde oficialii institutiei suspecteaza ca s-ar fi realizat intelegeri anticoncurentiale. "Prezenta lege nu se aplica pietei monetare si pietei titlurilor de valoare, in masura in care libera concurenta pe aceste piete face obiectul unor reglementari speciale", arata punctul b de la articolul 2, alineatul 4, al Legii Concurentei. Purtatorul de cuvant al bancii centrale, Mugur stet, a negat si el posibilitatea ca BNR sa fi cerut Consiliului sa investigheze piata monetara.
Bancherii cer inspectorilor pastrarea secretului bancar si au reprosat faptul ca nu este stabilit clar obiectul investigatiei.

"In ce ne priveste, nu avem nici o problema de a colabora cu inspectorii Concurentei, deoarece stim ca  nu am facut nici o intelegere cu alte banci si nu am comis nici o ilegalitate", ne-a declarat Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
Corina Vasile, directorul de comunicare al Raiffeisen Bank, a declarat pentru Mediafax ca banca a furnizat toate informatiile solicitate de Consiliu si nu se asteapta ca investigatia sa duca la concluzia unei incalcari de concurenta, insa a observat ca "obiectivele controlului nu au fost strict definite".
ING Bank Romania a declarat intr-un comunicat ca respecta legislatia si principiile concurentei loiale.

"ING Bank Romania respecta legislatia in vigoare, respecta principiile concurentei loiale si, mai ales, isi respecta clientii. Volatilitatea pietei interbancare locale nu s-a reflectat in nivelul dobanzilor la creditele pentru clientii nostri, persoane fizice si juridice", a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu. "Nu facem parte din nici un fel de intelegere sau cartel care sa distorsioneze dobanzile de piata. Asa-zisa intelegere la care se face referire este, de fapt, un schimb de mesaje intre cativa membri ai Asociatiei Dealerilor din Romania, care nu are nici o legatura cu participarea bancilor din care provin acesti dealeri", a precizat ING.

"E ciudat ca in acest context global, cand peste tot se depun eforturi pentru calmarea pietelor, la noi o astfel de initiativa a Consiliului Concurentei creeaza tensiuni si ridica semne de intrebare. In ceea ce priveste dobanzile de pe piata monetara, Concurenta nu are ce sa caute. Dobanzile mari afisate de unele banci creeaza oportunitati pentru alte banci sau entitati financiare", spune analistul Matei Paun.
"Daca BNR are probleme cu ceea ce s-a intamplat acum doua-trei saptamani, are alte mecanisme de a rezolva situatia. Daca dobanzile raman sus pe piata monetara, inseamna ca e o lipsa de lichiditati, iar BNR nu pompeaza destul. E o situatie delicata care nu se poate rezolva decat cu multa diplomatie. E o lipsa de dialog care accentueaza starea de incertitudine si de crispare. Avem nevoie ca bancile sa reinceapa sa pompeze lichiditate in economie", afirma Paun.

"In aceasta confruntare surda dintre BNR si speculatorii straini, toata piata interbancara are de suferit, iar la mijloc este prinsa economia Romaniei", adauga Paun.
"Afara toti au sarit sa-si protejeze bancile, aruncand pe piata sute de miliarde de euro sau de dolari, iar la noi s-a petrecut exact invers – s-a extras lichiditate din piata. Pe piata monetara se fac tranzactii tot mai putine, e o criza de incredere care nu se poate rezolva decat cu garantii si cu injectarea de lichiditate in piata", spune un analist.

Dobanzile monetare mari creeaza probleme Finantelor
"La ultima licitatie MEF nu a reusit sa atraga decat un sfert din ce isi propusese si la dobanzi de 13-14%. Sa vedem cum se va finanta in ultimele doua luni, cand are de atras aproape 10 miliarde lei", se intreaba Paun. "Bancile or sa fie rezervate in a plasa bani la MEF, cand au posibilitatea sa obtina 20% de pe piata monetara."
"Bancile or sa fie rezervate in a plasa bani la MEF, cand au posibilitatea sa obtina 20% de pe piata monetara. Pentru a face concurenta bancilor, MEF trebuie sa accepte dobanzi de circa 20%. Unele banci s-ar putea imprumuta de la BNR cu 14,25% si i-ar putea plasa la MEF cu mai mult. Astfel, BNR va finanta deficitul bugetar. De o finantare prin eurobonduri nici nu poate fi vorba, caci dobanzile la aceste instrumente au ajuns la 13-15%", explica alt analist

» Mesajul unui dealer
Potrivit unor surse din piata, dealerul uneia dintre bancile comerciale ar fi trimis un e-mail care sugera ca dobanzi de 50% pe an la depozite ar fi fost mai apropiate de realitate. In ultima perioada dobanzile din piata monetara au urcat mult peste dobanda de politica monetara a bancii centrale, indicand fie continuarea atacului speculativ asupra leului, fie faptul ca bancile nu mai au incredere una in alta si de aceea nu-si dau bani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă