Băncile străine din România vor trebui să injecteze capital suplimentar la subsidiare pentru a depăşi instabilitatea pieţei financiare, în timp ce sectorul bancar se îndreaptă către al doilea an consecutiv de pierderi, a declarat directorului Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, relatează Mediafax.
Băncile străine au adus în România 850 de milioane de lei (271 milioane de dolari) în acest an. Operaţiunile acestora din România se confruntă cu cerere scăzută pentru noi împrumuturi, creşterea portofoliilor de credite neperformante şi volatilitatea ridicată a pieţelor.
„Toate băncile, dar mai ales cele greceşti, trebuie să fie pregătite să facă faţă contagiunii, chiar dacă sunt bine capitalizate acum. Este o problemă de credibilitate. Dacă una dintre băncile-mamă are probleme, subsidiarele din România pot fi afectate, motiv pentru care le sfătuim să aibă rezerve solide de bani”, a afirmat Cinteză, într-un interviu pentru Bloomberg.
Sectorul bancar românesc a înregistrat pierderi de 516 milioane de lei anul trecut, întrucât 22 din cele 42 de bănci din ţară au fost neprofitabile, potrivit datelor băncii centrale. Creditele neperformante reprezentau 13,6% din portofoliul total de împrumuturi la sfârşitul lunii august, a declarat săptămâna trecută viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.
Banca centrală a cerut subisidiarelor băncilor elene să menţină o „lichiditate adecvată” ca protecţie împotriva unei posibile intrări a Greciei în default (încetare de plăţi), în timp ce unele instituţii de credit deţinute de bănci din Grecia aveau nevoie de majorări de capital, a afirmat Cinteză.
„Avem secenariul nostru privind impactul asupra sistemului bancar din România a unei intrări în încetare de plăţi a Greciei, dar nu-l putem dezvălui”, a spus el. Nu au avut loc „ieşiri semnificative de capital” din ţară în acest an, a adăugat Cinteză.
Fondurile aduse în România pentru a consolida băncile a scăzut faţă de nivelul de 786 milioane de dolari înregistrat anul trecut, în contextul accelerării creşterii portofoliilor de credite neperformante.
Sectorul bancar românesc este dominat de grupurile financiare austriece, notează Bloomberg, acestea controlând circa 39% din piaţă, urmate de cele elene, cu 15,5%, şi de băncile franceze, cu peste 10%. BCR, controlată de Erste, este cea mai mare bancă din România, urmată de BRD-Groupe Societe Generale.
Grupul elen Alpha Bank a injectat recent 50 de milioane de euro în subsidiara din România, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg directorul general al diviziei româneşti, Sergiu Oprescu.
„Tocmai am încheiat o majorare semnificativă de capital şi nu credem că vom avea nevoie de încă una prea curând. Până în prezent, situaţia din Grecia nu are impact asupra operaţiunilor noastre. În continuare, creşterea creditelor neperformante este cea mai mare problemă din România în acest moment”, a spus el.
Alpha Bank România are o situaţie solidă a lichidităţii şi nu trebuie să împrumute bani de la banca centrală, afirmă Oprescu.
Erste Group a anunţat, miercuri, că intenţionează să majoreze capitalul BCR cu până la 618 milioane de lei, depinzând de o aprobare a acţionarilor la 14 noiembrie, în timp ce grupul Volksbank va injecta până la 200 de milioane de euro în subsidiara din România.
Pe ansamblu, băncile din România rămân capitalizate adecvat şi au trecut ultimele teste de stres, referitoare la pierderi, derulate de banca centrală în prima jumătate a anului, potrivit unui raport al băncii centrale.
Raportul de Stabilitate Financiară a arătat că ratele de solvabilitate ale băncilor ar rămâne peste nivelul minim de 10% în cel mai pesimist scenariu.
Ratele de solvabilitate ale băncilor şi cele de adecvare a capitalului ar coborî cu cel mult 3,5 puncte procentuale în cel mai pesimist scenariu, de la 14,2%, respectiv 13,6% la finele lunii iunie, se arată în raport.
BNR a extins lista de active acceptate ca garanţii pentru operaţiuni pe piaţa deschisă, şi a anunţat în septembrie că va accepta, din octombrie, obligaţiuni denominate în euro emise de România pe pieţele internaţionale şi obligaţiuni în lei ale marilor instituţii financiare.