Industria orientată spre export rămâne principalul vector de creştere economică pentru 2011.
Vânzările şi comenzile noi din industrie sunt în creştere, după ce exporturile au înregistrat la sfârşitul anului trecut niveluri istorice. În schimb, sectorul construcţiilor, care înaintea crizei era motorul creşterii economice, se află încă în impas, eventuale creşteri semnificative fiind aşteptate abia din 2012.
Faţă de trimestrul I al anului 2010, PIB-ul a urcat în primele trei luni cu 0,3% şi, raportat la ultimul trimestru al anului, creşterea a fost de 0,6%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Estimările Statisticii indică că România a înregistrat două trimestre consecutive de creşteri ale PIB-ului, ceea ce înseamnă ieşirea tehnică din recesiune. Varianta provizorie a PIB-ului pentru trimestrul I 2011 va fi publicată de INS în luna iunie.
În trimestrul IV din 2010, faţă de precedentele trei luni, PIB a înregistrat o creştere uşoară, de 0,1%. Estimările analiştilor privind evoluţia economiei pentru primul trimestru s-au situat în intervalul 0,1-1,1%.
La jumătatea lunii aprilie, preşedintele Comisiei Naţionale de prognoză estima o posibilă creştere a economiei în trimestrul I de 0,5% faţă de trimestrul IV al anului trecut.
De asemenea, şi preşedintele Traian Băsescu a anunţat în urmă cu o săptămână că din datele provizorii reiese o creştere economică în intervalul 0,4-0,6%. Traian Băsescu a atenţionat însă că acest lucru înseamnă „ieşirea din recesiune, nu din criză“.
Economia României a intrat în recesiune printre ultimele din Uniunea Europeană, însă la redresarea economică se află în prezent spre coada clasamentului. România a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, când s-a înregistrat scăderea PIB faţă de precedentele trei luni cu 0,1%.
Apoi, în trimestrele care s-au succedat, PIB-ul a înregistrat scăderi, cu excepţia trimestrului II al anului trecut (cu un avans de doar 0,2%) şi creşterea din ultimul trimestru 2010.
Cine creşte
Industria. Vânzările şi comenzile noi din industrie au crescut în primul trimestru, comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, în special datorită avansului lansat de industria prelucrătoare (peste 25%). Şi pentru anul 2011 sunt estimate creşteri în majoritatea ramurilor industriale. Avansul din industrie s-a datorat într-o bună măsură şi creşterii exporturilor, care anul trecut au înregistrat un maxim istoric.
Cine stă
Comerţul, serviciile şi agricultura. Volumul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul a scăzut în primul trimestru pe fondul reducerii consumului populaţiei. Cifra de afaceri în sfera serviciilor a crescut, însă nu suficient pentru a recupera pierderile mari din perioada crizei. Cât priveşte agricultura, eventualele creşteri din acest an sunt legate de factorul climatic şi mărirea suprafeţelor cultivate.
Cine scade
Construcţiile. Piaţa construcţiilor a scăzut şi în primul trimestru, iar reprezentanţii antreprenorilor spun că sectorul va da semne de revenire abia de anul viitor. Piaţa construcţiilor s-a plasat la 9,7 miliarde de euro anul trecut, în scădere cu 17% faţă de 2009 şi cu 37% comparativ cu 2008. Numărul angajaţilor s-a redus constant în ultimii trei ani, iar în 2011 sectorul construcţiilor nu
va depăşi nivelul din 2010.