CEC Bank a înregistrat un profit brut de 42 milioane lei la 30 aprilie 2012, a anunţat, marţi, preşedintele băncii de economii, Radu Graţian Gheţea. „În primele patru luni din 2012, CEC Bank a făcut profit. La sfârşitul lunii aprilie, profitul băncii a fost de 42 milioane de lei. Volumul creditelor acordate de CEC este de 700-800 milioane lei, în acest moment”, a spus Gheţea, care a anunţat rezultatele băncii din 2011 într-o conferinţă de presă. Acesta a explicat că CEC Bank nu a fost afectată de fluctuaţiile de curs valutar înregistrate de la începutul anului, pentru că „numai 10 la sută din activele şi pasivele băncii sunt exprimate în valută”.
Gheţea a reafirmat poziţia ARB privind riscul creditelor în valută asupra clienţilor. „Lumea ar trebui să se împrumute în moneda în care câştigă”, a spus acesta. Preşedintele CEC Bank apreciază că şi în 2012 creditele neperformante vor afecta activitatea băncilor comerciale. „Creditele neperformante vor continua şi în acest an să îşi pună amprenta pe profitabilitatea băncilor. Deprecierea cursului leu-dolar şi leu-euro nu face decât să crească îngrijorarea băncilor. Dacă luăm indicatorii privind creditele neperformante, banca noastră se află în general pe media sistemului, cu o uşoară depreciere, ca urmare a faptului că unele bănci au transferat cred-itele neperformante în afara ţării”, a explicat Radu Graţian Gheţea.
An cu rezultate moderate
Preşedintele CEC Bank a mai anunţat o creştere a activelor băncii cu 14,3% în 2011 şi o majorare a depozitelor cu 16,6% faţă de 2010, până la 17,6 miliarde lei. „Principalul obiectiv, de a deveni o bancă universală, a fost realizat. Transformarea CEC dintr-o instituţie de economisire într-o bancă comercială universală, proiect inclus în strategia de dezvoltare a CEC în perioada 2007-2011, a fost realizat”, a spus Gheţea, care a prezen-tat rezultatele CEC Bank pe 2011. Soldul creditelor acordate de CEC Bank a crescut cu 7,3% anul trecut, faţă de 4,9% în 2010. În prezent, CEC Bank se situează pe locul 4 în sistemul bancar din România în funcţie de cota de piaţă la active.
„CEC Bank a ajuns de la o cotă de piaţă de 4,03% în 2006 la 6,99% în 2011. Rata de solvabilitate este de 17,06%, peste nivelurile impuse de reglementările BNR (minimum 10%)”, a arătat Gheţea, care a subliniat că banca are nevoie de capital pentru a-şi permite o dezvoltare în viitor. CEC a acordat 20.449 de credite în 2011, din care 19.203 au fost credite pentru agricultură şi 1.208 credite acordate administraţiilor şi autorităţilor locale. „Ne-am propus să finanţăm activităţile prin care pot fi menţinute şi create noi locuri de muncă”, a precizat Gheţea. Creditele neperformante sau îndoielnice ale băncii reprezentau 9,6% din portofoliu, a arătat Gheţea, care a precizat că „peste 70% din clienţii CEC care au avut restructurări de credite performează în prezent”.
Gheţea a spus că CEC Bank nu a vândut nici un leu din portofoliul CEC de credite restante sau îndoielnice către entităţi financiare din străinătate, cum au făcut alte bănci comerciale.
„Din sistemul bancar românesc au ieşit în ultimii ani credite neperformante în valoare de 5 miliarde de euro, sume care au reprezentat credite restante, care au fost vândute unor societăţi din afara României. CEC Bank nu a vândut nici un leu din creditele neperformante. La noi, creditele neperformante se acumulează fără posibilitatea de a exista un debuşeu”, a explicat preşedintele CEC.