17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe va sacrifica Guvernul?

Ce va sacrifica Guvernul?

Anul acesta, Executivul și Parlamentul au luat mai multe măsuri cu impact bugetar important, pentru care urmează să se facă o rectificare bugetară în luna iulie. Comisia Europeană trage semnale de alarmă și recomandă precauție.

Parlamentul a decis majorarea alocațiilor pentru copii, de la 42 lei la 84 de lei pe lună. „Rectificarea bugetară se va face undeva în luna iulie, astfel încât la sfârșitul lunii alocațiile pentru copii să fie majorate. De asemenea, rectificarea trebuie făcută și pentru reducerea la 9% a TVA la alimente. Vor fi sacrificate investițiile fiindcă nu există venituri suplimentare la buget“, a precizat, pentru România liberă, deputatul Gheorghe Ialomițianu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, ne-a confirmat că, din iulie, copiii vor primi alocațiile majorate: „Sumele aferente majorării alocațiilor pentru copii se vor achita de la bugetul Ministerului Finanțelor, urmând ca la rectificarea bugetară, care se va face în luna iulie, să se returneze banii Finanțelor. De această măsură vor beneficia 3,7 milioane de copii. Pentru acest an nu este o problemă pentru a acoperi suma aferentă majorării alocațiilor. Există un excedent bugetar și nu vorbim despre tăierea investițiilor, ci și despre colectările record ale ANAF – circa 800 de milioane de euro, pe primele patru luni, peste planificări“.

De asemenea, astăzi, deputații vor vota noul Cod Fiscal, care prevede un set de măsuri cu impact negativ asupra bugetului. Astfel, impactul bugetar al reducerii TVA la 9% la produsele alimentare este de 5 miliarde de lei pe an, iar cel al scăderii TVA de la 24% la 19%, hotărâre luată peste noapte de premier, este de 9 miliarde de lei pe an. Eliminarea taxei de stâlp va însemna venituri bugetare cu un miliard de lei în minus, iar ștergerea accizei de 7 eurocenți la combustibil va avea un impact asupra bugetului de 1,8 miliarde de lei pe an. „Sunt discuții ca investițiile să fie tăiate. Astfel, dacă anul acesta erau prevăzute 44,6 miliarde de lei pentru investiții, la anul bugetul să fie tăiat la 30-31 de miliarde. A tăia investițiile este o soluție proastă fiindcă nu ai locuri de muncă. Degeaba reduci prețul alimentelor și a altor produse dacă nu are cine să le cumpere. Pe de altă parte ar urma să se reducă bugetele defalcate pentru autoritățile locale fiindcă au majorat taxele și impozitele locale. Astfel o să forțeze autoritățile locale să meargă pe cotele maximale pentru taxe și impozite“, arată Ialomițianu. Acesta avertizează că acordul cu FMI este în aer.

„Dacă nu se semnează scrisoarea de intenție, acordul nu se finalizează. Ori, în baza acestui acord, rata de cofinanțare a proiectelor europene a fost redusă de la 15% la 5%. Cu alte cuvinte, fără acord va trebui să acoperim diferența de bani. În plus, toate aceste măsuri ne duc la un deficit de peste 3%. În iulie vom primi recomandările de țară și este posibil ca CE să declanșeze procedura de deficit excesiv. Iar dacă nu vom respecta recomandările pentru redresare economică, există riscul ca Bruxelles-ul să ne blocheze fondurile UE“, explică Gheorghe Ialomițianu.

CE a reacționat ieri, expri-mându-și îngrijorarea față de măsurile anunțate de Executivul de la București. “CE urmăreşte îndeaproape cele mai noi evoluţii privind propunerea Guvernului României de reducere a TVA la 19% de la 24%. Recentele misiuni tehnice au constatat semnale de progrese în politicile economice ale României, inclusiv în privinţa finanţelor publice. Cu toate acestea, noua propunere unilaterală de reducere a TVA-ului ridică semne de întrebare esenţiale şi poate avea un impact negativ asupra sustenabilităţii situaţiei fiscale a României.

Succesul elementelor centrale ale sistemului trebuie menţinut, iar noi am recomanda precauţie, am recomanda o evaluare asupra efectelor înainte de luarea unei decizii de acest fel“, a declarat Annika Breidthardt, purtătorul de cuvânt al Executivului UE pe problematica locurilor de muncă, creşterii economice şi investiţiilor. Iar reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat: “Apreciem că pachetul de taxe aşa cum a fost aprobat de Guvern ar crea un deficit fiscal semnificativ faţă de obiectivele fiscale guvernamentale. Găsirea măsurilor compensatorii pentru acoperirea acestui deficit este foarte importantă, dar şi foarte dificilă“.   

1,8 miliarde de lei pe an reprezintă impactul bugetar al majorării alocației pentru copii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă