7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe surprize ne aduce noul Cod Fiscal

Ce surprize ne aduce noul Cod Fiscal

De la dobânzi la programatori, jocuri de noroc şi bonuri de masă statul vrea să impoziteze tot. Nu scapă nici românii care au plasamente la bursă. Ei vor plăti anticipat un impozit de 10% din tranzacţii.

Ministerul Finanţelor Publice va prezenta Guvernului un proiect de modificare a Codului Fiscal. Documentul, obţinut în premieră de România Liberă, anunţă mai multe majorări de taxe şi impozite, dar şi desfiinţarea anumitor facilităţi. RL vă prezintă în continuare cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal.

Vor fi impozitate urmă-toarele venituri scutite până acum: din bonuri de masă, din bonuri-cadou, din tichete de creşă, din tichete de vacanţă, din dobânzi, din salarii compensatorii, din crearea de programe pe calculator (programatori), din câştiguri la pariuri mai mici de 600 de lei.

Impozitul de 1% pe câştiguri din tranzacţii cu titluri deţinute mai mult de un an dispare.

Tranzacţiile vor fi impozitate cu 16% pe an, iar statul, prin intermediul brokerilor, va impune plăţi anticipate în valoare de 10% din fiecare tranzacţie.

Impozit de 16% pe veniturile din dobânzi la sistemul de economisire/creditare. În acest fel dispare, practic, avantajul oferit de prima de stat.

Deducerile la drepturile de autor scad de la 40% la 20%, ceea ce înseamnă că pe acest tip de contract se va plăti un impozit de 10% pe 80% din valoarea lui, nu pe 60%, cum era până acum.

Impozitul pe prima clădire deţinută cu excepţia celei de reşedinţă creşte cu 30%, pe a doua clădire – cu 100%, iar pe a treia clădire – cu 200%.

Veniturile minime nete a-nuale obţinute din activităţi independente nu vor putea fi mai mici decât salariul minim brut pe economie.  

Cele mai citite

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...

Ilfovul interzice tăierile comerciale de păduri: Plan de management și centuri verzi pentru viitor

Într-o decizie istorică, tăierile de păduri în scop comercial vor fi interzise în județul Ilfov, marcând o etapă importantă pentru conservarea mediului. Consiliul Județean...

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...
Ultima oră
Pe aceeași temă