Rectificarea bugetară care va fi făcută de Guvern în aceste zile este una negativă la capitolul venituri, dacă se exclude efectul unor operaţiuni de compensare realizate de către Guvern, şi este de natură a influenţa negativ bugetele viitoare ale ţării, arată Consiliul Fiscal (CF) într-o opinie prezentată în mod public ieri.
Modificările făcute de Guvern se bazează pe venituri care în următorii ani nu vor mai exista sau nu vor mai fi la acest nivel. Este vorba de impozitele suplimentare ale veniturilor obţinute din liberalizarea preţului la gaze (colectate doar până la finele acestui an) şi de veniturile din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră care sunt prin definiţie temporare. “Acest fenomen este de natură să creeze presiuni suplimentare la nivelul construcţiei bugetare din anii următori în vederea încadrării în țintele de deficit”, spune CF. Bugetul rectificat prevede un spor de venituri, respectiv 1,54 miliarde lei, ce este însă doar aparent. Plusul nu este real, ci rezultă dintr-un artificiu, anume stingerea în lanţ a arieratelor faţă de bugetul general consolidat (BGC) şi din modificarea de tratament contabil al operațiunilor de vânzare-cumpărare de bunuri din rezerva de stat. Astfel, în loc să apară un minus de 128 milioane lei, se raportează un plus de venituri de 1,66 miliarde lei.
Sporul de venituri este paradoxal căci apare în pofida unei lipse de rezultate pozitive la colectarea veniturilor în primul semestru. Guvernul “extinde şi pentru al doilea semestru lipsa de performanţă la încasările bugetare”, constată CF.
În privinţa fondurilor europene, CF notează: “În pofida subperformanţei de proporţii în absorbţia de fonduri europene nerambursabile al căror beneficiar final este statul – comparativ cu programul semestrial, gradul de realizare la venituri este de 49%, în timp ce la nivelul cheltuielilor este de 51% (…) – nereuşita în absorbţia fondurilor europene nu este în mod evident dezirabilă, date fiind costurile în ceea ce priveşte creşterea economică atât din perspectiva efectelor directe, cât şi a celor propagate, precum și riscurile majore de dezangajare definitivă a acestor fonduri”.
Cheltuielile de investiţii, mai mici cu 20%
Cheltuielile totale pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,6 mld. lei, cu aproximativ 20% sub nivelul din primele şase luni de anul trecut. „Scăderea cheltuielilor totale de investiţii din primul semestru, de circa 20%, este una foarte puternică. Cred că această evoluţie a fost determinată de doi factori. Pe de-o parte, a fost motivată de nevoia de ajustare a cheltuielilor pentru a rămâne în ţinta de deficit bugetar având în vedere colectarea slabă a veniturilor. Pe de altă parte, ajustarea cheltuielilor de investiţii a fost determinată şi de o lipsă de proiecte finanţate atât din fonduri europene, cât şi din resurse interne. Nu cred că şi-a dorit cineva reducerea deficitului bugetar atât de mult sub ţintă“, spune şeful CF, Ionuţ Dumitru, citat de zf.ro.
De asemenea, CF reaminteşte că proiectul de rectificare bugetară nu include impactul reducerii cu 5 p.p. a CAS datorată de angajator de la 1 octombrie. Cum veniturile din taxa de stâlp sunt folosite pentru acoperirea altor găuri din buget, este neclar de unde va fi compensat deficitul cauzat de micşorarea CAS, afirmă Consiliul.