1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe determină devalorizarea unei locuinţe?

Ce determină devalorizarea unei locuinţe?

Înainte de achiziţionarea unei ­locuinţe, indiferent că este un apartament nou/vechi sau o casă la curte, specialiştii imobiliari îi sfătuiesc pe cumpărători să ţină cont şi de ­devalorizarea proprietăţii în timp. Altfel spus, cu cât ­locuinţa în cauză are ­şanse să se devalorizeze într-o perioadă de timp mai scurtă, cu atât in­te­resul cumpărătorului ar trebui să fie mai mic.

Dar ce determină devalorizarea unei locuinţe? Un aspect foarte important îl con­stituie atât poziţionarea, ­care conservă cel mai bine valoarea de piaţă a unei clădiri, cât şi calitatea ei. Potenţialul de dezvoltare al zonei în care este ­amplasată proprietatea, starea pieţei imobiliare, starea economiei sunt factori care pot influenţa valoarea de piaţă a unei proprietăţi, susţin specialiştii în domeniu. Apoi, sunt foarte importante aspectele legate de caracteristicile fizice: starea clădirii, materialele folosite la construcţia acesteia şi calitatea finisajelor.
„Scăderea valorii de piaţă a unei clădiri este consecinţa atât a deprecierilor fizice, funcţionale şi externe, cât şi a condiţiilor de piaţă. Deprecierile fizice, de exemplu, pot fi cauzate de uzura fizică şi de reparaţiile amânate. Deprecierea funcţională este cauza deficienţelor în structura sau proiectul clădirii. O clădire care era adecvată la momentul construcţiei poate deveni inadecvată sau mai puţin atrăgătoare pe masură ce standardele de construcţii, utilitatea şi materialele utilizate se schimbă”, ne-a declarat Adrian Crivii, Director general al companiei de evaluare Darian DRS.
Totodată, valoarea de piaţă a ­unei locuinţe nu depinde doar de factorii intrinseci ai proprietăţii, ci şi de factorii de piaţă, cum ar fi costul şi condiţiile finanţării, nivelul veniturilor populaţiei sau cererea existentă pe piaţa imobi­liară.
„Valoarea unei proprietăţi trebuie raportată şi la sistemul constructiv, care a permis sau nu avarierea la seisme, gradul de confort pe care-l oferă (suprafaţa, modul de  compartimentare, balcoane şi terase), modul în care a fost întreţinută şi dacă s-a făcut vreo modernizare a clădirii prin întreţinerea sau înlocuirea instalaţiilor şi a utilajelor care deservesc clădirea, gradul de izolare termică şi fonică. De asemenea, independenţa din punctul de vedere al alimentării cu agent termic este un factor care influenţează va­loa­rea unei clădiri”, adaugă Carmen Mihaiţă, managing partner al agenţiei Veles.

Sfaturi pentru a ţine ridicată valoarea de piaţă a unei proprietăţi
O construcţie începe să se deprecieze încă din prima zi de viaţă, susţin specialiştii în do­meniu. Aşa cum am mai spus, valoarea de piaţă a unei proprietăţi depinde şi de factorii externi. Dacă aceşti factori de pia­ţă compensează deprecierile, valoarea unei proprietăţi poate creşte în timp, în special pentru clădirile aflate în prima parte a duratei economice de viaţă. Pentru ca o locuinţă să îşi piar­dă cât mai puţin din valoare, „este esenţial ca proprietarii să întreţină corespunzător proprietatea, să facă la timp reparaţiile aferente la elementele cu durată de viaţă mai scurtă, chiar şi cele capitale, după o perioadă mai mare de timp”, este de părere Adrian Crivii, Director general al companiei de evaluare ­Darian DRS.
„Aşa cum la o maşină faci periodic o revizie tehnică şi repari sau înlocuieşti ceea ce este deteriorat, cu atât mai mult este necesară o astfel de acţiune la o clădire. Reviziile şi reparaţiile trebuie făcute periodic cu specialişti şi mai ales coordonate la nivel de imobil. În funcţie de cerinţele momentului clădirea va fi modernizată, reducându-se astfel costurile de întreţinere”, completează Carmen Mihaiţă, managing partner al agenţiei Veles.

Cele mai citite

Elon Musk țintește shema de personal „supraîncărcată” de la Banca Federală a SUA

Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume și viitorul lider al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală din administrația Trump, a lansat critici dure la...

Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern

Preşedintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan, a declarat, luni, că Guvernul propus pentru învestire este „o necesitate pentru România”, menţionând că „aici nu mai e...

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...
Ultima oră
Pe aceeași temă