Preferinte. Indiferent de varsta, buget si gust, se cauta locuinte cat mai durabile, cu etaj si mansarda.
Durabile si care sa fie "proprietate". Acestea sunt, in opinia constructorilor si agentilor imobiliari, criteriile care stau la baza cumpararii unei locuinte, cel putin in Romania. Aici, spun ei, oamenii au un simt al proprietatii foarte bine dezvoltat, cauzat de perioada comunista, cand locuintele erau obtinute prin intermediul locului de munca si achitate direct statului. La aceasta se adauga si faptul ca, in prezent, valorile chiriilor nu sunt cu foarte mult mai mici fata de o rata lunara platita pentru propria casa, in cazul achitarii unui avans initial.
Imobile cu etaj si cu mansarda
In privinta dimensiunilor, specialistii spun ca romanii prefera casele cu etaj si mansarda, desi aceasta din urma, de multe ori, nu este suficient exploatata, precizeaza arhitectul Ovidiu Apetrei.
Expertul adauga ca, in general, daca vorbim de o familie formata din patru persoane, sunt preferate casele cu o suprafata desfasurata de aproximativ 200 mp, respectiv aproximativ 90-110 mp utili. "Cat despre materialele folosite, se observa clar ca romanul este adeptul constructiilor din caramida si beton cu structura mixta, motivatia psihologica fiind durabilitatea in timp a acestor materiale", mai spune arhitectul Ovidiu Apetrei.
Diferente de gust
Vorbim de doua categorii de oameni care-si construiesc case: tineri si persoane de varsta medie, spune Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House. Expertul precizeaza ca membrii primei categorii doresc locuinte cu living spatios si un design modern, bazat nu doar pe unghiuri drepte, in timp ce membrii celei de-a doua categorii sunt adeptii caselor "clasice", dreptunghiulare, cu o impartire cat mai eficienta a suprafetei utile, preferand un numar mai mare de camere, chiar daca rezulta o suprafata mai mica pentru fiecare. Consultantul este de parere ca tinerii sunt mult mai atenti la tendintele privind designul si finisajele, chiar daca asta presupune costuri mai mari.
Prejudecata
Chirias = statut "degradant"
Pentru majoritatea tinerilor, achizitionarea unei locuinte reprezinta un scop care primeaza in ordinea prioritatilor. Desi multi dintre ei locuiesc cu chirie in conditii destul de bune, totusi statutul de chirias este, deocamdata, privit drept unul oarecum "degradant". Acesta este motivul pentru care ei prefera achitarea unei rate lunare mai mari decat valoarea unei chirii, pe 20 sau 30 de ani, dar care conduce la statutul de proprietar.
Sursa: Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar