23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe-au făcut principalii asigurători până acum

Ce-au făcut principalii asigurători până acum

Cu puţine excepţii, asigurătorii îşi restrâng activitatea pe o piaţă în scădere.

Doar asigurările de viaţă cresc pe toată linia, în timp ce în cazul asigurărilor generale competiţia se ascute.

VIG trece pe pierdere

Veniturile grupului austriac de asigurări Vienna Insurance Group (VIG) în România au stagnat în primele nouă luni, la 416,2 milioane euro, însă cheltuielile au urcat cu 9%, rezultând o pierdere înainte de taxe de 8,8 milioane euro, faţă de profitul de 25,9 milioane euro din aceeaşi perioadă din 2010. Grupul austriac controlează pe piaţa locală patru companii de asigurări, respectiv Asirom, Omniasig, BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă. “Situaţia economică din România a fost afectată de măsurile de austeritate ale guvernului şi de evoluţiile ciclice subminate în consecinţă. Aceşti factori au afectat şi sectorul asigurărilor, în special afacerile de leasing auto”, se arată într-un comunicat transmis de VIG. Primele brute subscrise de grup pe piaţa românească au crescut cu 0,6% în primele nouă luni, de la 396,6 milioane euro la 398,9 milioane euro. Primele brute subscrise pe asigurări generale (de proprietate şi de accident) au scăzut cu 1,3%, la 322,3 milioane euro, iar pe asigurări de viaţă grupul a înregistrat o creştere de 9,3%, la 76,7 milioane euro.

Astra îşi măreşte profitul

Astra Asigurări, cea mai mare companie individuală, a subscris prime de 870,44 milioane de lei în primele nouă luni, în urcare cu 3,5% faţă de perioada similară din 2010. Profitul net a crescut de peste patru ori, la 78 milioane de lei, câştig susţinut de cedarea participaţiei la Generali România. În perioada analizată, Astra a plătit daune de 499,67 milioane de lei, în creştere cu 34,7% faţă de primele 9 luni ale anului precedent. „În cea mai mare parte, creşterea a fost înregistrată la plata daunelor pentru asigurări generale, respectiv 34,9%”, se arată într-un comunicat al Astra. Potrivit datelor companiei, primele din asigurări generale au însumat 855,08 milioane de lei. „Astra Asigurări a obţinut (…) un profit contabil net de 78,002 milioane de lei, comparativ cu 18,005 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut”, se mai spune în comunicat.

Cele mai mari subscrieri au fost generate de asigurările auto – 520,04 milioane de lei, de la 655 milioane de lei în septembrie 2010. Din totalul veniturilor din poliţe auto, asigurările de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au adus subscrieri de 374,67 milioane de lei, în scădere cu 17,3% faţă de intervalul similar din 2010.

Pe segmentul de asigurări clădiri şi bunuri, Astra a subscris prime de 277,64 milioane de lei, în creştere cu 142% comparativ cu septembrie 2010. De asemenea, asigurările de viaţă au consemnat un avans de 35%, la 15,36 milioane de lei.

Allianz, scădere pe asigurări generale

Primele brute subscrise de Allianz în România pe segmentul asigurărilor generale (de proprietate şi accident) au scăzut în primele nouă luni cu 18,8%, la 142 milioane euro, din cauza tarifelor mai scăzute de reînnoire, în special la poliţele de asigurare auto. Allianz a fost până anul trecut liderul pieţei de asigurări. Primele brute subscrise în trimestrul al treilea au scăzut cu 21,4% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, la 44 milioane euro, după un declin de 17,6% în primul semestru.

Profitul operaţional înregistrat de Allianz în România pe piaţa asigurărilor generale a scăzut în primele nouă luni la un milion de euro, de la 2 milioane euro în acelaşi interval al lui 2010, potrivit raportului financiar prezentat vineri de grupul german, cel mai mare asigurător din lume. Pe segmentul asigurărilor de viaţă şi de sănătate, Allianz a subscris în primele nouă luni în România prime statutare de 17 milioane euro, în urcare cu un milion de euro faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul operaţional al acestei divizii a scăzut de la 2 milioane euro la un milion de euro. 

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă