Pe parcurs, nu doar în disciplinele enumerate, s-au consemnat multe rezultate ieșite din comun. Concursurile au condus, de fapt, și la „nașterea” altor eroi ai sportului.
Prima mare surpriză a JO a venit la înot și i-a aparținut înotătorului tunisian Ahmed Hafnaoui, în finala la 400 m liber. În vârstă de 18 ani, africanul s-a calificat cu ultimul timp. Acesta nu era nici cel mai bun rezultat pe continent. Nimic din toate acestea nu a contat, deoarece Hafnaoui a înotat fantastic pentru posibilitățile lui și l-a întrecut în ultima parte pe australianul Jack McLoughlin. Victoria l-a surprins până și pe tunisian.
Italianul Marcell Jacobs i-a urmat lui Usain Bolt în proba regină 100 de metri. A fost o altă mare „bombă” a întrecerilor, într-un concurs în care Trayvon Bromel & Co erau așteptați să readucă titlul olimpic la sută în SUA după o pauză de 17 ani. Jacobs nu a fost „vizat” de specialiști, dar a câștigat cu 9.80 finala, deși la startul JO avea ca performanță de vârf 9.94. De asemenea, Europa nu mai dăduse campionul olimpic la 100 de metri din 1992, de la Linford Christie. Cu el, ștafeta 4×100 metri a cucerit titlul, acesta fiind un alt rezultat neașteptat.
Lydia Jacoby (înot), sportiva de 17 ani, a dat peste cap toate cotele și a învins în finala la 100 metri bras, după un final devastator, într-o competiție cu mari campioane ca Lilly King și Tatjana Schoenmaker din Africa de Sud.
Alexander Zverev (tenis) a câștigat turneul masculin, deși la Tokyo a existat un singur favorit, Novak Djokovic, sârbul dorind să ia Golden Slamul, după ce s-a impus în primele trei turnee de Grand Slam din 2021.
Japonia a făcut un salt impresionant privind numărul de medalii
Americanii au avut parte de mai multe surprize neplăcute. Una dintre acestea a venit la fotbal feminin, unde naționala era favorita nr.1. Venea la Tokyo după 44 de meciuri fără înfrângere. Canada a produs niște rezultate ieșite din comun, inclusiv o victorie cu SUA în semifinale (1-0). Acel succes a însemnat și primul în partidele directe după o pauză de 20 de ani. Canada avea să devină și campioană olimpică după o finală câștigată la penalty-uri cu Suedia, având statut de outsider din nou la JO.
O „necunoscută”, Anna Kiesenhofer din Austria, a câștigat cursa pe șosea la ciclism feminin. Prin această victorie, ea a devenit însă un reper în ciclismul feminin, mai ales că a venit și după o evadare solitară. Anna a adus și al doilea titlu din istorie pentru Austria la această disciplină. Primul a fost obținut la inaugurarea Jocurilor de la Atena din 1896, de către Adolf Schmal, într-o cursă de 12 ore.
Pe Simone Biles pariau mulți că va fi marea vedetă a JO de la Tokyo. Se anticipau 5 medalii de aur. Dar starul american s-a retras chiar în finala la echipe. SUA au și ratat titlul olimpic. Apoi, Biles s-a retras din alte patru finale, din motive foarte cunoscute. Sunisa Lee a salvat însă SUA la individual compus și a cucerit titlul.
Pentru prima dată în istoria de 60 de ani de participări la JO, San Marino a reușit să urce pe podium. Iar nu o dată, chiar de trei ori. Cu 5 sportivi prezenți în competiție, micuțul stat a luat 3 medalii, cu o eficiență incredibilă de 60%. Tirul și luptele au adus medalii, un argint și două de bronz.
JO de la Tokyo au adus un număr impresionant de recorduri olimpice doborâte.
În timpul celor 16 zile de întreceri s-au stabilit noi performanțe de vârf la șase discipline. Cele mai multe recorduri au căzut la ciclism și înot.
Chiar dacă au mai fost și absențe notabile, în special la tenis, la Tokyo au fost în prim-plan multe performanțe de excepție. Au fost doborâte nu mai puțin de 22 de recorduri mondiale, la 6 discipline. Cele mai multe au „picat” la ciclism pe velodrom (7). La înot s-au stabilit 6 noi performanțe mondiale de vârf, alte noi recorduri fiind la haltere (4), atletism (3), tir (1) și escaladă (1). S-a evidențiat performanța atletului norvegian Karsten Warholm, care a reușit să coboare sub 46 de secunde la 400 metri garduri (45.94).
S-au înregistrat cu 5 recorduri mondiale mai puțin față de JO de la Rio 2016.
SUA au ocupat locul 1 în clasamentul pe medalii pentru a șasea oară la ultimele șapte ediții. În acest moment, americanii sunt singurii care au trecut de 1.000 de medalii de aur cucerite în întreaga istorie a JO.
China a terminat la un titlu față de SUA, dar cel mai remarcabil salt l-a avut Japonia, care a ocupat locul 3 în ierarhia generală, cu 58 de medalii, dintre care 27 au fost de aur.