19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCâţi euro falşi circulă în România

Câţi euro falşi circulă în România

În 2010 Banca Naţională a expertizat 5.700 de bancnote false, numărul real al bancnotelor în circulaţie putând fi mult mai mare.

Numărul contrafacerilor de monedă naţională ce au fost expertizate anul trecut de către Banca Naţională a României s-a ridicat la 2.574 bancnote false, în scădere cu 18% faţă de anul precedent, arată raportul pe 2010 al Băncii Naţionale.

Cea mai falsificată bancnotă a fost cea de 100 de lei, cu 1.694 de hârtii de valoare contrafăcute. Aceasta a fost urmată de bancnota de 50 lei (424 falsuri), cea de 200 de lei (275 falsuri) şi de cea de 500 de lei (167 falsuri).

Din total, trei sferturi din bancnote, adică 1.902 bucăţi au fost identificate fie de către bănci, fie de către BNR, ceea ce înseamnă că acestea erau în circulaţie. Poliţia a capturat în cursul acţiunilor specifice doar 672 de bancnote. Suma valorilor pre-tinse ale bancnotelor depistate a reprezentat 329.230 lei. Cifrele BNR sunt irelevante în privinţa pon-derii bancnotelor false depistate în totalul celor faflate alse în circulaţie, numărul falsurilor în circulaţie pe piaţa monetară putând fi mult mai mare.

În privinţa falsificării monedei europene, BNR este mult mai discretă. Ra-por-tul menţionează doar că anul trecut au fost depistate 3.241 bancnote euro contrafăcute, în scădere cu 21% faţă de 2009. Presu-punând că falsurile au privit bancnota de 50 de euro (una dintre cele mai falsificate la nivel european), rezultă că „valoarea” totală a bancnotelor false depistate este doar de aproximativ 160.000 de euro. Potrivit unui co-municat de presă al BNR din primăvara anului trecut, în România se găseşte în cir-culaţie o sumă de 7 miliarde euro.

Hârtia cerată, pe post de polimer

Pentru a imita polimerul folosit la fabricarea bancnotelor autohtone, falsificatorii au folosit hârtia cerată, metodă caracterizată drept „ru-dimentară” de către BNR. Totuşi, în cazul a 27 de bancnote de 100 s-a folosit un plastic asemănător cu polimerul ori-ginal. Deoarece plasticul folosit a diferit de cel original, falsurile au fost făcute grosolan. Firul de siguranţă şi filigranul au fost imitate prin imprimare, iar falsificatorii au încercat să imite inclusiv ferestrele transparente ale bancnotelor, microperforaţiile sau cerneala care îşi schimbă culoarea.

Care e situaţia la nivel european

Potrivit Băncii Central-Europene, în zona euro numărul falsurilor depistate anul trecut s-a ridicat la aproximativ 740.000 de bancnote, ceea ce înseamnă că în România au fost identificate doar 0,5% din falsuri. Oficialii BCE apreciază că numărul falsurilor este foarte mic raportat la cele 13,6 miliarde bancnote aflate în circulaţie. In zona euro cele mai contrafăcute bancnote în a doua jumătate a anului trecut au fost cele de 50 de euro (43,5%) şi cele de 20 de euro (38%). O proporţie de 97% din falsuri a fost descoperită în zona euro, restul venind din ţări din afara zonei, membre a UE.

Rezerva BNR

Rezervele valutare ale BNR au crescut în luna iunie cu 1,7 miliarde euro, la un nou record, de 34,4 miliarde de euro, după ce Ministerul Finanţelor a emis eurobonduri în valoar de 1,5 miliarde euro, potrivit datelor prezentate de BNR.

În luna iunie, intrările au fost de 2,46 miliarde de euro, în timp ce ieşirile au totalizat 765 miliarde euro.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la 3,471 miliarde euro.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Naomi Osaka, început excelent sub îndrumarea lui Patrick Mouratoglou!

Naomi Osaka a reușit să încheie o serie lungă de meciuri pierdute după ce s-a alăturat antrenorului Patrick Mouratoglou, având un start excelent la...
Ultima oră
Pe aceeași temă