30.5 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCâţi bani arde statul pentru a subvenţiona căldura

Câţi bani arde statul pentru a subvenţiona căldura

60% din localităţi au renunţat deja la încălzirea centralizată în ultimii 15 ani, chiar dacă gigacaloria era subvenţionată.

Termoficarea urbană s-a dovedit a fi un sistem durabil şi eficient economic în zonele dens populate, mai ales dacă ne referim la locuinţele multietajate”,a declarat marţi, Gilles Humbert, director general Dalkia România, care a participat la conferinţa „Sisteme centralizate de termoficare şi eficienţă energetică: două mize majore pentru viitorul României”. Evenimentul a reunit oficiali din energie, reprezentanţi ai mediului de business din domeniul termoficării şi a fost organizat de Medien Conferences, divizia de evenimente business a grupului Medien Holding, care editează şi cotidianul România liberă.

Faliment generalizat

Peste un milion şi jumătate de locuinţe în care stau cinci milioane de persoane (o pătrime din populaţia României) sunt alimentate prin intermediul sistemului centralizat de termoficare. Iar dacă în 1990 existau peste 150 astfel de sisteme în România, astăzi numărul lor a scăzut la mai puţin de 100. Mai mult, 90% din sistemele de termoficare urbană din ţară sunt în pragul falimentului.

Cu toate acestea, reprezentanţii Dalkia consideră că o bună gestiune a centralelor în cogenerare şi asigurarea unor investiţii optimizate pot genera recuperarea bugetului acordat pentru subvenţii de autorităţile locale. Astfel prin economiile de energie  s-ar putea asigura posibilităţi de investiţii în infrastructurile de producţie, distribuţie şi furnizare.

Tehnologii vechi

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) subvenţia medie totală anuală acoperită de autorităţi ajunge la 1.700 milioane lei (aproape 400 milioane de euro). Dacă costul producerii unei gigacalorii este de 350 lei, tariful plătit de populaţie, prin acordarea subvenţiei este de circa 185 lei.

Lipsa unei strategii energetice este considerată de Aureliu Leca, profesor la Universitatea Politehnica Bucureşti, o cauză a deteriorării sistemului centralizat de energie termică.

„Practic, nu a funcţionat niciodată o strategie energetică, nu există un plan naţional funcţional. Numeroase difi­cultăţi în gestionarea sistemelor centralizate s-au acumulat şi prin faptul că exploatarea acestora a fost cedată unor consilii locale, fără vocaţie şi experienţă. În plus, de multe ori avem de-a face cu tehnologii vechi, epuizate ceea ce conduce la pierderi care uneori ajung şi la 70%”, a declarat Aureliu Leca.  

Cele mai citite

Democrații cer înlocuirea lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, după dezbarea cu Trump

Performanța președintelui Joe Biden în dezbaterea pe scară largă împotriva fostului președinte Donald Trump a creat panică în rândul democraților. Actualul președinte al SUA...

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...

Democrații cer înlocuirea lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, după dezbarea cu Trump

Performanța președintelui Joe Biden în dezbaterea pe scară largă împotriva fostului președinte Donald Trump a creat panică în rândul democraților. Actualul președinte al SUA...
Ultima oră
Pe aceeași temă