Potenţialul de creştere al economiei româneşti este de 2-2,5% în 2012, iar industria, serviciile şi agricultura au rămas principalele motoare ale acestei creşteri, consideră directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu.
„Cred că România este mai matură, inclusiv la nivel politici se conştientizează nişte procese, şi cred că a avut şi un oarecare noroc, eu îl numesc noroc, cu programul cu FMI în ultimii doi-trei ani şi are elementele de bază ale unei creşteri economice modestă, moderată. Cred în 2%, 2-2,5%”, a spus Mişu Negriţoiu, potrivit Mediafax.
Buget de investiţii
După întâlnirea de la Cotrocceni cu reprezentanţii instituţiilor fianciare (Fondul Monetar Interanţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană), preşedintele Traian Băsescu, a declarat, de asemenea, că este exclus să se intre în derapaj în 2012 şi „ne putem permite să fim optimişti cu privire la evoluţiile noastre”.
„Cred că ne putem permite să fim optimişti cu privire la evoluţiile noastre, cu atât mai mult cu cât este convenit şi la nivel politic, şi cu troica, este convenit ca România va menţine bugetul de investiţii, ca şi anul acesta, când investiţiile guvernamentale au fost unul din motoarele de creştere, atât cât a fost creşterea, alături de agricultură şi anul viitor, acest motor de creştere pe care îl reprezintă investiţiile va fi menţinut, şi la un nivel puţin mai ridicat decât anul acesta”, a declarat Traian Băsescu.
Pentru 2011, preşedintele a estimat că este foarte posibil ca România să înregistreze o creştere economică de 2%, cifră uşor superioară prognozelor din prima perioadă a anului, iar pentru anul viitor „evaluarea de creştere este situată „între 1,7% şi 2,7%, creşterea PIB”. Creşterea economică din trimestru III, estimată la 3% de preşedintele Traian Băsescu, împinge prognozele analiştilor pentru întregul an spre 2%, faţă de 1,5% estimarea oficială, după doi ani în care economia s-a luptat să iasă din recesiune.
Estimări prudente
„Pentru anul acesta se menţine tot o estimare prudentă a creşterii, care în nici un caz nu va fi mai jos de 1,5%, ar putea fi ceva mai mare, iar eu, dacă îmi permiteţi o estimare personală, cred că vom avea o creştere de peste 2%, dar decisiv este trimestrul patru, care vom vedea cum se va încheia, în condiţiile în care exporturile au o încetinire, ca urmare a încetinirii din zona euro”, a precizat Traian Băsescu.
Singurul risc pentru anul viitor, principalul pericol pentru economie, în opinia lui Mişu Negriţoiu, rămâne „derapajul cheltuielilor bugetare”
„Cel mai prost scenariu pentru economie şi pentru România cred că este derapajul cheltuielilor bugetare. Altfel, eu nu văd riscuri pentru anul viitor”, a afirmat Mişu Negriţoiu.