5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCat costa accesul la utilitati

Cat costa accesul la utilitati

Plata. Racordarea la instalatia de gaze, la electrica si la cea de canalizare ridica mult factura pentru construirea unei case.

Ridicarea unei locuinte presupune, pe langa investitia necesara achizitionarii terenului, si costurile aferente unui proiect, autorizatii, materiale de constructii, manopera, dar si o suma de bani care trebuie alocata racordarii la reteaua de utilitati. Multi prefera, din ratiuni economice, sa realizeze un put de mare adancime si o fosa septica, lucrari care, impreuna, pot costa pana la 4.000 de euro. Se rezolva astfel problema apei si canalizarii, a  gazelor si a curentului. Insa proprietarii caselor sunt obligati sa se racordeze la retelele centrale.
"In functie de distanta de la care sunt trase cablurile de curent si conductele de gaze, costurile suportate de proprietari difera. In general, daca vorbim de o strada intreaga sau de un grup compact de case, proprietarii suporta la comun cheltuielile aferente racordarilor", spune Cezar Filip, consultant in constructii si amenajari interioare.

1.500-2.000 de euro pentru racordarea la reteaua electrica
Proprietarul unei case din Branesti, spre exemplu, a platit 1.500 de euro pentru racordarea la reteaua electrica, avand cablul tras, pana la proprietate, printr-un sant de 100 de metri, in timp ce, pentru racordarea la conducta principala de gaze din zona, acesta a scos din buzunar aproximativ 2.000 de euro.
Dosarul necesar racordarii la o sursa de energie electrica, spre exemplu, cuprinde, potrivit reprezentantilor Enel Muntenia Sud: cerere-tip, titlul de proprietate asupra terenului si constructiei, certificat de urbanism, aviz de amplasament, autorizatie de constructie, plan incadrare in teritoriu, plan de situatie si schita de interior.

"Avizarea poate dura luni intregi"
"Desi reprezentantii furnizorilor dau asigurari proprietarilor ca durata de avizare a bransamentelor nu depaseste trei-patru saptamani, totusi uneori acestia au de asteptat si cateva luni pentru a obtine documentatia necesara si pentru a se conecta la sursele de energie, apa si gaze", spune Radu Alexandru, manager al firmei Alma Construct. seful companiei adauga ca, de multe ori, muncitorii sunt tinuti pe loc, in special cei care se ocupa de partea de amenajare interioara a casei, de depasirea termenelor de racordare la utilitati si precizeaza ca acestea ar trebui reglementate mai clar.

Exemplu pentru o casa
Potrivit specialistilor, in cazul unei case cu doua niveluri si o suprafata totala de 300 mp, costurile totale ale racordarii la retelele de apa, gaze si energie electrica pot depasi chiar si 5.000 de euro. Acesta este motivul pentru care constructorii ii sfatuiesc pe proprietari sa se orienteze si catre surse alternative, cum ar fi puturile de mare adancime, fosele septice sau panourile solare, tehnologii care, chiar daca sunt ceva mai scumpe, garanteaza o economie ulterioara semnificativa la cheltuielile intretinerii lunare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă