Afirmatiile facute ieri de responsabilul UniCredit pe Europa Centrala si de Est, Frederico Ghizzoni, potrivit carora bancile din Romania ar putea sista temporar acordarea creditelor ipotecare, au starnit ingrijorare. Ghizzoni a declarat ca lipsa de lichiditati afecteaza bancile din regiune si va conduce la un declin accentuat al creditarii in 2008, unul dintre motivele mentionate fiind impactul incetinirii economice asupra populatiei. "Romania libera" a incercat sa afle de la mai multi specialisti in domeniul financiar-bancar cat de de probabila este o astfel de perspectiva.
Analistii spun ca este putin probabil ca bancile mari sa sisteze creditarea ipotecara, fiind cea mai sigura afacere a acestora. Cu toate acestea, se pare ca nu iese fum fara foc si ca unele banci mai mici au recurs la sistarea creditelor pentru locuinte. Cert este ca asteptarea avizului BNR pentru noile norme de creditare si situatia de incertitudine de pe plan international au determinat brusc bancile romanesti sa fie mult mai prudente si mai selective in acordarea creditelor ipotecare, ceea ce lasa pe moment impresia inghetarii imprumuturilor pentru case, intr-o masura mai mare decat cea reala.
Pe viitor, doar persoanele stabile financiar si care lucreaza in companii destul de mari vor ajunge sa mai acceseze un credit pentru locuinta. Cateva banci au decis deja sa nu mai ia in considerare veniturile din chirii, dividendele, pensiile, indemnizatiile pentru copii, veniturile din strainatate, comisioanele, iar terenurile nu mai reprezinta o garantie. De asemenea, criza va duce la disparitia creditelor ipotecare cu avans zero.
Analistii spun ca este putin probabil ca bancile mari sa sisteze creditarea ipotecara, fiind cea mai sigura afacere a acestora. Cu toate acestea, se pare ca nu iese foc fara fum si ca unele banci mai mici au recurs la sistarea creditelor pentru locuinte. Cert este ca asteptarea avizului BNR pentru noile norme de creditare si situatia de incertitudine de pe plan international au determinat brusc bancile romanesti sa fie mult mai prudente si mai selective in acordarea creditelor ipotecare, ceea ce lasa pe moment impresia inghetarii imprumuturilor pentru case. Pe viitor, doar persoanele stabile financiar si care lucreaza in companii destul de mari vor ajunge sa mai acceseze un credit pentru locuinta, ceea ce echivaleaza cu o reducere la jumatate a cererii pentru case si, implicit, la o ieftinire a acestora.
Criza va duce la disparitia creditelor ipotecare cu avans zero, astfel ca toate bancile vor percepe un avans de minimum 25% din valoarea locuintei. Cateva banci au decis deja sa nu mai ia in considerare veniturile din chirii, dividendele, pensiile, indemnizatiile pentru copii, veniturile din strainatate sau comisioanele, iar terenurile nu mai reprezinta o garantie. O problema mascata este faptul ca imprumuturile ipotecare, in general, sunt acordate in euro, in principal cu finantare de la bancile-mama si ramane de vazut daca, in contextul crizei financiare, acestea vor mai pompa bani in diviziile lor din Romania.
"Intr-adevar, au fost banci care au sistat creditarea, dar dintre cele mici, cum ar fi Credit Europe Bank si Leumi Bank. Au fost prinse pe picior gresit de criza si nu mai au bani. Dintre bancile mari doar Banca Transilvania a luat decizia de relativa sistare a creditele ipotecare. Bancpost, de exemplu, pana la avizarea noilor norme de creditare practica o creditare cu costuri foarte ridicate, care, evident, indeparteaza clientii", a declarat Daniel Chirca, consilier la IpoteciDirect. Potrivit acestuia, nu se pune problema de sistare la bancile mari, decat, cel mult, de amanare pana la avizarea noilor norme. Aceasta amanare ar putea dura pana pe 15 noiembrie, data limita de avizare a conditiilor de creditare, dar s-ar putea prelungi chiar pana la sfarsitul anului, in functie de cat de rapid isi vor implementa bancile noi reguli.
"Nu am sistat creditele ipotecare, in schimb suntem mai prudenti, mai analitici si acordam majoritatea imprumuturilor in lei, deoarece ne finantam in principal de pe piata locala. Pana la avizarea normelor, nu acordam sume foarte mari.", a declarat Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania.
Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, spune ca imprumuturile ipotecare incetinesc, dar ca este exclus ca bancile sa renunte la una din cele mai sigure afaceri. "Creditarea ipotecara este o afacere din care traiesc bancile si nu se pune problema stoparii acesteia, mai ales ca garantia ipotecara este cea mai buna pe care o poti percepe la un imprumut. Ce-i drept, va fi o incetinire si o scumpire a creditelor.", apreciaza Dumitru.
"Bancile care au primit avizul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru noile norme de creditare au majorat dobanzile la imprumuturile ipotecare cu 0,7%-1%, ceea ce nu reprezinta o scumpire semnificativa. De asemenea, dupa noul regulament, cererea solvabila se va reduce la jumatate, deoarece incadrarea clientilor pe grad maxim de indatorare se va face la o dobanda de 9%, fata de 4,9%, la cat se facea anterior.", a adaugat Chirca. Noul regulament al BNR, dar si actuala criza, vor forta bancile sa acorde imprumuturi pentru cumpararea unei locuinte doar persoanelor stabile financiar, care lucreaza in firme destul de mari, a punctat consilerul IpoteciDirect.
Cel mai ieftin cost al banilor la imprumuturile ipotecare este, in prezent, la 9,2% anual, iar cele mai scumpe credite prevad costuri de 18%-19% anual. De exemplu, Banca Romaneasca aplica o marja de 8% peste dobanda de baza. Dobanda medie la creditele acordate de cele mai mari banci este de 9,5%.
"Declaratia oficialului UniCredit, cum ca bancile din Romania ar putea ingheta creditarea pe sectorul ipotecar, nu sta in picioare. Ultimele analize ale Fondului Monetar Internationalsi ale , Bancii Mondiale estimeaza crestere economica in Romania in urmatorii ani, asadar nu sunt motive reale de ingrijorare.", este de parere Anca Bidian, presedintele Kiwi Finance.
Radu Zilisteanu, analist imobiliar considera ca activitatea de creditare ipotecara in Romania este incetinita, dar nu se pune problema sistarii. "O incetinire a acordarii acestor tipuri de credite ar fi aparut oricum, fara legatura cu criza datorita noilor norme de creditare impuse de BNR. Acum suntem intr-o perioada de tranzitie la noile reglementari de creditare, iar bancile au franat administrativ acordarea unor credite. Dar nu se pune nicidecum problema sistarii acordarii de credite. Pe termen lung, incetinirea acordarii de credite va pune presiune pe pret, cererile solvabile vor fi mai putine sI vor fi scaderi de preturi la locuinte", a precizat Zilisteanu.
"E clar ca in aceasta perioada, dobanzile se ajusteaza in sus, dar de sistari de credite nu am auzit. Noi avem in continuare finantari de la banci pentru viitorii clienti rezidentiali. Totusi, in contextul actualei crize, bancile au alte prioritati decat de a da credite. Bancile isi iau un moment de respiro.", spune Ileana Stanciu, directorul general adjunct al dezvoltatorului imobiliar Ozer Construction.