Conturi blocate pentru 1.195 de datornici
Inca 1.195 de societati care au datorii catre Autoritatea Valori-ficarii Activelor Statului (AVAS) au conturile bancare blocate. Datoriile acestor debitori se ridica la aproximativ 11 milioane RON si peste 19,4 milioane de dolari.Potrivit AVAS, aceasta actiune vizeaza debitorii care au dat dovada de rea-credinta in cazul achitarii obligatiilor pe care le aveau. In cazul in care acestia nu-si vor achita datoriile fata de stat, AVAS va recurge la varianta executarii silite, prin scoaterea la licitatie publica a tuturor bunurilor urmaribile pe care debitorii le detin.
Printre societatile ale caror conturi au fost blocate se numara Contrasimex B Ploiesti, Comcereal Dolj, Progresul Poiesti, Transporturi Rutiere Onesti, ACR (sucursala Gorj), CMC International-Impex, C.B. Investitii Bucuresti, AS Politehnica Timisoara, Bio Medical Group Bucuresti, Bidepa Security Bucuresti, Federalcoop Brasov, precum si Petrom (sucursala Braila).
Creantele debitorilor au fost preluate de catre AVAS de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de la trei banci cedente, respectiv Bancorex, BCR si Banca Agricola. Sumele ce urmeaza sa fie incasate sunt destinate intregirii Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si diminuarii datoriei publice interne.
Investitie de 24 milioane euro la Silcotub Zalau
Tenaris a anuntat ca va investi in acest an in unitatea sa de la Zalau, Silcotub, circa 24 de milioane de euro. „In 2005, Tenaris a finalizat consolidarea pe piata romaneasca, integrand perfect cele doua unitati de productie de la Zalau si de la Calarasi (Donasid – n.n.). Ambele unitati sunt reunite sub numele de TenarisSilcotub”, au anuntat oficiali ai grupului italian.
Investitia de la Silcotub va fi centrata pe achizitionarea de echipament de control al calitatii si pe instalarea de noi linii de productie. Demersul are ca scop diversificarea gamei de produse ale companiei, in primul rand al celor cu valoare adaugata. In prezent, Tenaris este unul dintre furnizorii-cheie pentru Dacia si Petrom.
Cheltuielile companiei Gabriel Resources, in crestere
La sfarsitul anului 2005, Gabriel Resources a inregistrat investitii de 16,9 milioane dolari in cele doua proiecte din Romania, fata de 33,7 milioane dolari in 2004. Pierderile totale pe anul trecut au fost de 8,5 milioane dolari. Rata cheltuielilor se estimeaza ca va creste la aproximativ 2,5 milioane dolari/luna in primele trei trimestre ale lui 2006, atingand 3,5 milioane dolari/luna in primul trimestru.
„Estimam ca vom primi certi-ficatul de descarcare arheologica si aprobarea Raportului de Evaluare a Impactului asupra Mediului (Environmental Impact Assessment – EIA), ambele documente fiind asteptate in al treilea trimestru al lui 2006, cand se va finaliza achizitionarea de proprietati”, se arata intr-un comunicat al companiei, cu referire la dezvoltarea proiectului de exploatare a aurului la Rosia Montana.