13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBilă albă-bilă neagră în problema gazelor de şist

Bilă albă-bilă neagră în problema gazelor de şist

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că susţine activitatea de explorare a gazelor de şist, după ce, cu numai 24 de ore înainte, mii de oameni au protestat la Bârlad împotriva acestei iniţiative.

„În cazul gazelor de şist ar trebui să avem câteva elemente să vedem dacă dezbaterea merită făcută. Am putea să facem o activitate de explorare ca să ştim în România cum stăm, astfel încât mai târziu să procedăm şi la exploatarea cu ajutorul tehnologiilor noi“, a spus Vosganian, arătând totodată că este nevoie de avize de mediu. Ministrul Economiei crede că explorarea gazelor de şist  va aduce informaţii cu privire la resursele disponibile în România.

Protest internaţional la Bârlad

Peste 8.000 de persoane din mai multe judeţe ale ţării, între care preoţi, dar şi oameni politici, au protestat, miercuri după-amiază, la Bârlad, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România, mitingul de protest încheindu-se cu un marş pe străzile municipiului. Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlad a organizat un nou miting de protest în municipiul Bârlad, al treilea în ultimul an, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în judeţul Vaslui, manifestaţie la care au participat peste 8.000 de persoane, inclusiv preoţi şi oameni politici,  a anunţat Mediafax.

Ca şi la acţiunile similare din primăvara anului trecut, protestatarilor din judeţul Vaslui li ­s-au adăugat oameni din judeţele Constanţa, Galaţi, Buzău, precum şi din municipiul Bucureşti. După ce au parcurs pe jos, sub supravegherea Poliţiei şi a Jandarmeriei, distanţa dintre Fabrica de Confecţii şi Piaţa Civică din Bârlad, manifestanţii s-au oprit în faţa Primăriei din localitate, unde au dat citire unei proclamaţii împotriva exploatării gazelor de şist. „Nu putem să acceptăm să fim victimele celor de la Chevron, care sunt foarte hotărâţi să înceapă treaba. Ei sunt siguri de acest lucru, pentru că au sprijin din partea celor care ne reprezintă, de la cel mai înalt nivel şi până la nivelul autorităţilor locale“, se arată în proclamaţie.

Forările încep peste şase luni

Consiliul Judeţean Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui, unde compania americană Chevron intenţionează să facă pros­pecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist. Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.

„Forarea unui puţ de explorare este planificată pentru a doua jumătate a lui 2013“, se arată într-un raport publicat recent de grupul american. Achiziţia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre pentru care compania deţine drepturile de explorare şi exploatare în judeţul Cons­tanţa va începe în aceeaşi perioadă, potrivit raportului.

Americanii deţin în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Cons­tanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă