29 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBijutierii, sufocati de importuri

Bijutierii, sufocati de importuri

Productia autohtona de bijuterii este sufocata de importuri, care beneficiaza de un tratament favorizant din partea autoritatilor statului prin neaplicarea accizelor. Problema a fost pusa ieri pe tapet de presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania, Heinz Karl, care a aratat ca astfel bugetul statului pierde milioane de euro pe luna.
In vreme ce pentru bijuteriile produse in Romania se percepe, potrivit Codului Fiscal, o acciza de 25%, Codul Vamal nu prevede nici un fel de accize pentru bijuteriile importate, a spus Karl. De asemenea, nu se percep accize nici pentru bijuteriile comercializate de casele de amanet, unele dintre acestea avand chiar afisate anunturi de genul „amanetam bijuterii noi”.
Presedintele UGIR 1903, confederatie patronala la care sunt afiliati bijutierii, sustine ca importurile se ridica la aproape o tona pe luna, ceea ce inseamna o valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Daca ar fi aplicata acciza, la bugetul statului ar intra lunar 2,5 milioane de euro.
„Cea mai mare contrabanda si evaziune se petrece chiar pe holurile institutiilor statului, unde misuna zeci de comercianti ambulanti, cu sacosa plina de bijuterii din import, pe care le vand ieftin si in rate”, spune Heinz Karl. In tara noastra sunt 3.200 de operatori in domeniul bijuteriilor, dintre care 2.000 au ca obiect de activitate si productia. Peste 200 de firme detin in momentul de fata mijloace de productie la nivel european.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă