17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBCR, Wood si KBC vor arbitra Erste Bank la Bursa

BCR, Wood si KBC vor arbitra Erste Bank la Bursa

Trei case de brokeraj sunt market makeri pentru actiunile Erste Bank pe Bursa din Bucuresti, spune Stere Farmache.
Brokerii de la Wood&Company sunt arbitri pentru Erste si pe pietele din Viena si Praga si spun ca vor injecta lichiditate la Bucuresti.
La Viena, cotatia Erste a urcat ieri cu 4% in avanpremiera tranzactionarii la Bucuresti.

Banca austriaca Erste intra astazi la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fiind prima companie internationala listata pe piata locala. Venirea Erste Bank la Bucuresti va aduce cu sine o mai buna vizibilitate a pietei de capital romanesti si va contribui la cresterea valorii de tranzactionare si a capitalizarii BVB.

Gradul ridicat de atractivitate a actiunilor Erste Bank a atras trei companii care vor fi formatori de piata (market maker) pentru tranzactionarea actiunilor bancii. "BCR, Wood & Company si KBC Securities vor forma piata la Bucuresti, fiecare in parte, pentru actiunile Erste Bank", a declarat Stere Farmache, presedinte-director general al Bursei de Valori Bucuresti. Cei trei formatori de piata vor opera dupa un set de reguli identice in ceea ce priveste actiunile Erste. Din cele trei companii, doar Wood & Co. mai este market maker pentru Erste pe celelalte piete, Viena si Praga, unde banca austriaca este listata.

"Wood va asigura o lichiditate importanta pentru actiunile Erste Bank la BVB, deoarece are acces in acelasi timp la toate cele trei piete si poate executa la cel mai bun pret ordinele de vanzare/cumparare ale clientilor proprii", a declarat Valentin Ionescu, senior sales trader in cadrul Wood & Co. BCR si KBC Securities vor exercita in premiera functia de formator de piata. "Am ales sa participam ca market maker pentru Erste Bank pentru a ne consolida pozitia de lider al intermedierilor pe BVB", a declarat Sorin Apostol, presedinte KBC Securities Romania.
Pretul de referinta al actiunilor Erste Bank la BVB va fi echivalentul in lei al pretului final de tranzactionare de miercuri de la bursa din Viena. Actiunile Erste Bank afisau miercuri, la ora 17.00, o cotatie de 38,30 euro, in urcare cu peste 4%, iar un echivalent in lei era de circa 139. Capitalizarea Erste la acest nivel era de 12,11 miliarde euro (44 miliarde lei). Tranzactionarea actiunilor Erste Bank se va face prin utilizarea conturilor globale.

La BVB sunt listate toate cele 316.288.945 actiuni Erste Bank (EBS), prin procedura de "passporting" (pasaportul european pentru actiunile listate pe mai multe piete din UE permite liberul transfer al actiunilor de pe o piata pe alta), la fel ca la Praga. Peste 1% din capitalul Erste, circa trei milioane de actiuni, este detinut de salariatii BCR care au acceptat o actiune Erste in schimbul a sase titluri BCR. Referitor la gradul cu care Erste Bank ar putea contribui la capitalizarea totala a BVB, Stere Farmache a declarat ca inca se mai discuta pe aceasta tema. "Bursa din Praga, spre exemplu, adauga la capitalizarea sa intreaga valoare de piata a Erste. Ramane sa vedem daca la Bucuresti vom apela la aceasta metoda sau la alta." Potrivit presedintelui BVB, neexistand nici o limita in ceea ce priveste marimea pachetului tranzactionat pe una din piete, este greu de cuantificat o capitalizare separata.
Erste Bank a obtinut in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 837,9 milioane euro, in crestere cu 27,9% fata de perioada similara din 2006. La finalul lunii septembrie 2007, activele totale ale Erste se ridicau la 200,6 miliarde euro, in urcare cu 10,4% fata de luna echivalenta din 2006. In perioada ianuarie-septembrie 2007, Erste Bank a realizat venituri din dobanzi de 2,844 miliarde euro.

Market maker pentru Erste
Fiecare market maker va trebui sa mentina cotatiile actiunilor Erste in piata (la vanzare si cumparare) timp de minimum cinci minute, dar pentru un pachet de minimum 200 de actiuni. Acesta va trebui sa asigure o diferenta de maximum 1% intre cotatiile la cumparare si vanzare. In cadrul unei sedinte de tranzactionare, un market maker trebuie sa-si exercite calitatea peste 70% din timp. De asemenea, un formator de piata poate renunta la calitatea sa doar trei zile lucratoare pe luna. La BVB, un market maker va plati comisioane cu 30% mai mici decat restul participantilor in piata. Citibank Londra va realiza interconectarea Depozitarului Central local cu Depozitarul din Austria, in vreme ce legatura Depozitarului din Viena cu Depozitarul din Praga va fi realizata de Clearstream.

Cele mai citite

Irina Rimes a povestit despre cearta pe care a avut-o cu Tudor Chirilă

Irina Rimes a vorbit recent despre conflictul pe care l-a avut cu Tudor Chirilă în sezonul trecut de la „Vocea României” și despre relația...

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în...

Eclipsa parțială de Lună va fi vizibilă din România

O eclipsă parțială de Lună va avea loc în noaptea de marți spre miercuri, 17 spre 18 septembrie, conform anunțului făcut de reprezentanții Observatorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă