Tăierile de pensii, şi salarii dar şi majorările de taxe din 2010 au avut un impact de până la 1,5% asupra Produsului Intern Brut, susţin analiştii celei mai mari bănci din România.
Onouă majorare a fiscalităţii ar trimite România în al treilea an de recesiune, susţine economistul-şef al BCR, Lucian Anghel. De altfel, potrivit analistului, creşterea TVA şi tăierile de salarii au reprezentat unul dintre principalele motive pentru care România nu a reuşit nici măcar o minimă creştere economică în 2010. „Aşa cum arătau indicatorii economici, am fi avut şanse ca economia românească să se apropie undeva de zero. Fără măsurile de austeritate ne-am fi situat aproape de zero, dar tot în zona negativă, faţă de -2%… Dacă vedem în jur de -2% anul acesta şi spunem că s-ar fi apropiat de zero, dar totuşi negativ, ne putem da seama că undeva un punct, un punct şi jumătate ar putea să vină din aceste măsuri de austeritate”, a spus Anghel.
Şanse de creştere la anul
BCR estimează că performanţa industriei va rămâne în 2011 strâns corelată cu trendul zonei euro, în condiţiile în care cea mai mare parte a exporturilor se îndreaptă spre aceste ţări, iar acest sector ar putea înregistra un avans de 3-4% în 2011. De alt¬fel, după calculul specialiştilor băncii, industria va fi şi motorul de creştere în condiţiile în care construcţiile au şanse reduse de a reveni pe plus, iar consumul privat va avea” cel mult o creştere marginală”. Un alt punct pozitiv este considerat programul „Prima Casă 2″ care a redus cu până la o zecime scăderea economiei. „În ce priveşte programul „Prima casă”, în general două treimi din impact se vede în primul an, iar o treime din impact în următorii patru ani. Fără programul Prima Casă 2, scăderea economică era mai mare în acest an. Dacă noi estimăm -2,1% scăderea economică în acest an, fără programul Prima Casă 2 scăderea economică ar fi fost de -2,2% sau – 2,3%. Scăderea a fost aplatizată de acest program „Prima Casă 2″, a explicat Anghel.