1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBatalie pentru impartirea profitului Loteriei si Imprimeriei

Batalie pentru impartirea profitului Loteriei si Imprimeriei

Profitul obtinut din activitatile Loteriei si Imprimeriei dupa privatizare ar putea fi folosit pentru finan-tarea unor programe, cum ar fi pilonul doi de pensii si dezvoltarea infrastructurii, dupa cum si-ar dori Guvernul. Singura destinatie legala astazi pentru acesti bani este acoperirea datoriei externe, potrivit legilor in vigoare. Pentru alta destinatie a profitului vor trebui insa promovate alte legi, care sa permita Guvernului sa foloseasca banii altfel.
Exista insa voci parlamentare care isi pun deja problema ca prin privatizarea celor doua companii suma de distribuit catre diverse proiecte va fi mai mica, din cauza ca profitul lor va fi impartit cu actionarii.
Cert este ca, in momentul in care structura actionariatului la cele doua companii se va schimba, o parte din dividendele aferente fiecarui exercitiu financiar se va duce catre noii asociati si, in aceasta situatie, suma care ramane de distribuit catre destinatiile legale in prezent se va diminua corespunzator.

Dorinta lui Vladescu

Exista o dorinta a Guvernului ca veniturile din privatizare sa primeasca si alte destinatii, a confirmat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si anume finantarea im-plementarii pilonului doi de pensii – pensiile obligatorii cu administrare privata, un proiect de lege pe care spune ca l-a semnat si ca va fi inaintat catre Parlament – si finantarea dezvoltarii infrastructurii in Romania, pe proiecte concrete. Vladescu nu impartaseste ingrijorarea unor parlamentari ai opozitiei cu privire la diminuarea profitului celor doua companii in urma privatizarii. Pentru simplul motiv ca ele ar trebui privite dinamic, nu static, iar daca cele doua companii functioneaza bine, profitul ar putea fi mai mare.
Ministrul Vladescu a mai facut o precizare vizavi de temerile exprimate: „Loteria Romana va ramane un monopol al statului si nu va deveni privata cel putin atat timp cat eu sunt la conducerea Ministerului Finantelor. Nici Loteria, nici Imprimeria nu vor deveni private, nu se va vinde pachetul majoritor, nu se va elimina controlul si, cel putin, pentru Loterie, pe o buna parte din activitate, intentionam sa mentinem monopolul pe piata. Vrem sa avem monopol si nu dorim sa privatizam Loteria Romana sau Imprimeria Romana. Ele raman ale statului roman. Statul roman ramane actionar majoritar”.

Puncte in disputa

Ramane de vazut ce vor alege parlamentarii din propunerile facute pentru instrainarea actiunilor detinute de stat, in contextul votarii ordonantei privind privatizarea Loteriei si Imprimeriei: respectiv pachete de actiuni de 2×20 la suta (Imprimerie si Loterie) catre Fondul Proprietatea, 2×5 la suta scoase pe piata de capital (care nu este agreata de ministrul Justitiei, dar este agreata de Finante) si 2×7 la suta catre salariati (o propunere a senatorilor, care nu este agreata de ministrul Justitiei si in fata careia ministrul de Finante ar face o concesie, in schimbul votarii de catre parlamentari a alimentarii Fondului Proprietatea). Deci marja de actiuni instrainate este intre 2×20 la suta si 2×32 la suta (20% +5% +7%), in functie de cum va fi votata aceasta ordonanta.
Pachetele de 2×20 la suta actiuni catre Fondul Proprietatea se poate spune ca au fost „adjudecate”, acestea fiind dirijate si deja votate cu aceasta destinatie la momentul asumarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului asupra legilor privind reforma in justitie si reforma asupra proprietatii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă