5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBăsescu se îndoieşte că acordul cu FMI va avea efecte benefice asupra...

Băsescu se îndoieşte că acordul cu FMI va avea efecte benefice asupra economiei

Preşedintele Traian Băsescu a spus azi, la întâlnirea cu delegaţia FMI – Comisia Europeană în România, că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri. Motivul – Şeful statului nu susţine introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi.
 
„Mă uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punctul de vedere al cheltuielor, şi bineînţeles că, din cauza ineficienţei colectării taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic lărgirea bazei de impozitare, o susţin, dar exagerările de a pune taxe noi pe energie şi acciza pe combustibil în special, consider că este o mare greşeală care va afecta şi economia şi populaţia”, a spus Traian Băsescu.
 
Recent, şi Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a criticat „taxa pe stâlp” impusă de Guvernul Ponta şi faptul că nu există predictibilitate în ceea ce priveşte politica fiscală, ceea ce îi descurajează pe investitori.
 
“Ambasada susţine ferm o mai mare transparenţă şi consultarea guvernului cu toate părţile implicate, inclusiv cu companiile şi reprezentanţii societăţii civile, în privinţa aspectelor legate de taxare şi reglementare, inclusiv cu privire la modificarea sistemului de redevenţe pentru petrol şi gaze, plănuită de guvern”, a declarat Butcher.
 
De asemenea, Traian Băsescu a ridicat un semn de întrebare în ceea ce priveşte efectele benefice asupra economiei româneşti semnării unui nou acord cu FMI: „Privind la ultima misiune a FMI din ţara noastră, ne-am recăpătat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o mică creştere, începem să cheltuim mai mult şi mai mult, iar acest lucru pregăteşte România pentru o nouă criză”.
 
Reamintim faptul că, în urmă cu o săptămână, România a atras 2 miliarde dolari de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, “rostogolind” astfel datoria. În luna octombrie a anului trecut,  ţara noastră a mai împrumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro.
 
Conform Mediafax, în 2013, în total, Statul a împrumutat de pe piaţa internă 48,53 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,57 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o datorie de 16,37 miliarde de euro. 
 
 
Este a doua oară când Preşedintele Băsescu refuză să semneze memorandumul. În luna decembrie a anului trecut Şeful statului a făcut acelaşi gest, motivat de aceeaşi majorare a accizei la carburanţi. Reacţia imediată a premierului a fost de a declara că România nu mai are acord cu FMI. Cum era de aşteptat, Traian Băsescu l-a contrazis susţinând că Acordul stand-by 2013 – 2015 este şi rămâne valabil şi că, prin refuzul de a semna memorandumul, nu a făcut decât să ceară renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenţie. 
 
Ţara noastră are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, scopul fiind de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă