30.5 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăsescu: Aş mai semna un memoriu pentru ALRO. Cât plătesc ruşii de...

Băsescu: Aş mai semna un memoriu pentru ALRO. Cât plătesc ruşii de la Slatina pentru energia electrică

Declaraţia făcea referire la unele acuzaţii care au urmat după ce, în urmă cu patru ani,  Traian Băsescu a specificat pe un memoriu al producătorului de aluminiu Alro Slatină (care dorea să achiziţioneze energie electrică la un preţ convenabil) ca solicitarea să fie analizată de responsabilii din Ministerul Economiei.

„Nimeni n-a spus «Daţi energie la Alro de la Hidro» ci a spus «Daţi sută la sută energie». De unde este treaba ministerului sau a altcuiva dar aşa reuşim să sabotăm un agent economic care produce în favoarea unora care doar plimbă nişte facturi şi un telefon?”, a declarat Traian Băsescu.

 Cantităţi insuficiente de energie

 El a adăugat că a auzit în prezent aceeaşi exprimare pe care a văzut-o în rapoarte în urmă cu câţiva ani. Reprezentanţii Alro şi ai altor companii mari consumatoare de energie au anunţat că nici pentru 2012 nu au reuşit să contracteze o cantitate suficientă de energie pentru asigurarea întregului flux de producţie.

„Am auzit azi aceeaşi formulare pe care am văzut-o în raportul din 2008. Deci Alro avea asigurată doar 75% din energie pentru anul 2009″, a spus preşedintele, adăugând însă că speră să nu se înşele şi să nu fi fost vorba despre anii 2008, 2007 sau 2006. 

„Sigur că nişte birocraţi stabileau ei câtă energie dau la Alro fără să priceapă că, pentru a face producţie la Alro, trebuie să ai contract de bauxită cine ştie de unde, că trebuie să contractezi capacităţi de transport pe tot anul, că trebuie să contractezi procesarea, să faci alumină pentru ca până la urmă să iasă calupul de aluminiu de la Alro. În schimb, n-am văzut un atac pe cei care cumpără energie electrică de la Hidro şi doar o plimbă printr-un birou, printr-un telefon. Dar pe industrie a fost un atac formidabil “, a mai precizat preşedintele.

Pagubă de 7 milioane euro

Alro depinde aproape în totalitate de energia electrică produsă de Hidroelectrica. Alro care este cel mai mare consumator de electricitate din ţară are cu Hidroelectrica şi cel mai mare contract (3 TWh anual, reperezentând 6% din consumul total al ţării. Anul acesta , din cauza secetei, Alro a fost nevoită să-şi reducă producţia de aluminiu cu circa 10%, după ce Hidroelectrica a micşorat livrările la jumătate. Încercarea de a cumpăra energie de pe OPCOM a eşuat şi astfel, Alro a fost nevoită să cumpere de pe Piaţa de Echilibrare, unde preţul energiei este foarte mare. Paguba însumată pentru Alro a ajuns la 7 milioane de euro. În acest fel, după ani de zile de facilităţi dobândite la preţul energiei prin morişca „băieţilor deştepţi”, Alro a ajuns să plătească pentru curent, mai mult decât preţul pieţii.

Alro Slatina a plătit un preţ-record pentru electricitatea achiziţionată de la Hidroelectrica în luna ianuarie, adică 129,22 lei pe MWh. De anul trecut, preţul pe care Alro îl plăteşte pentru energie electrică variază proporţional cu cel al aluminiului. În 2009, Alro achiziţiona curentul cu 81 de lei pe MWh, iar anul trecut, după introducerea acestei formule, preţul mediu a fost de 113 lei pe MWh.

 

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...

Coșul zilnic de cumpărături ar putea să se scumpească, estimează antreprenorii români

Coșul zilnic de cumpărături este predispus scumpirilor în următoarea perioadă, potrivit reprezentanților mediului de afaceri. Țara noastră a avut cele mai accelerate creșteri ale...

Parlamentari din peste 50 de state dezbat la București războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu și parcursul european al Moldovei, la Adunarea OSCE

Parlamentari din peste 50 de state participante la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa s-au reunit astăzi la București, pentru cea de-a  31-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă