Actionarii Fondului Proprietatea care au optat pentru despagubiri in bani gheata nu au sanse de a primi banii mai devreme de luna iunie, cand va avea loc o sedinta a actionarilor ce va lamuri chestiunea dividendelor, sustin oficialii Fondului. Sebastian Vladescu, sef al comisiei de selectare a managerului Fondului, a promis ieri o interventie personala pe langa ministrul Varujan Vosganian pentru a gasi o solutie. Potrivit unei estimari a autoritatii care rezolva dosarele, ANRP, suma totala solicitata in cash de actionarii Fondului pana in acest moment se ridica la 350 milioane lei (mai putin de 100 milioane euro). La finele lunii aprilie, actualii sefi ai Fondului nu au nici macar o estimare a totalului dividendelor pe care le-ar putea incasa de la companiile unde are participatiuni.
In ultima jumatate de an, Fondul Proprietatea a pierdut cel putin 1.500 de actionari, care fie au optat pentru bani, fie si-au lichidat detinerile , concesionandu-le catre terti. Totusi, valoarea detinerilor "fostilor proprietari" in Fond a crescut, datorita solutionarii unor dosare mai "grase". Astfel, fostii proprietari controleaza acum 16,9% din capitalul social al Fondului, in crestere cu 6% fata de toamna lui 2007. "In toamna lui 2007, FP avea 3.300 de actionari (fosti proprietari) care detineau 11% din capitalul social, iar in prezent Fondul are 1.981 actionari, care controleaza 16,9%", a declarat Cristina Stihi, directorul de comunicare al Fondului.
"In prezent, avem peste 3.500 de fosti proprietari care au optat, fie separat, fie combinat, pentru actiuni la FP sau cash", potrivit lui Ingrid Zaarour, presedintele Asociatiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
Reprezentantii Fondului admit ca, momentan, actionarii care au optat pentru cash nu pot primi banii, deoarece – spune Stihi – optiunea este finantata din dividendele primite de MEF de la Fondul Proprietatea, in calitate de actionar al acestuia. "Actionarii Fondului vor dezbate situatia dividendelor pe 2007 pe data de 31 mai, si astfel s-ar putea debloca optiunea cash", a declarat Cristina Stihi.
"Voi discuta cu ministrul Finantelor deblocarea optiunii cash pentru fostii proprietari", promite Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de selectare a administratorului Fondului.
Listarea Fondului Proprietatea s-ar putea intampla cel mai devreme in a doua jumatate a anului 2009, cu cel putin sase luni intarziere fata de termenul vehiculat anterior ca "realist", potrivit lui Vladescu.
"Comisia de selectare a managerului Fondului Proprietatea si-a inceput activitatea, analizam documentele, baza legala, capitalul social etc. Pana pe 15 mai, comisia va stabili o agenda preliminara cu privire la alegerea administratorului Fondului si speram ca, tot pana atunci, Consiliul de Supraveghere sa finalizeze procedura de selectare a consultantului financiar", a explicat Sebastian Vladescu. Din comisia de selectare mai fac parte Nicolae Cinteza – directorul general al Directiei de Supraveghere din BNR, Catalin Doica – secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), avocatul Ioana Crenguta Leaua si Bogdan Dragoi – director general al Directiei Economice din Primaria Capitalei.
Vladescu estimeaza ca Fondul Proprietatea va avea un administrator in circa 12 luni.
"Speram ca pana la inceputul lunii august sa avem pregatit caietul de sarcini pentru alegerea administratorului, insa acest termen poate fi extins. Vom discuta daca vom face public caietul de sarcini. In august-septembrie 2008 vom da anuntul si vom incepe procedura de selectare a administratorului. In aprilie-mai 2009 speram ca Fondul sa fie o institutie financiara solida, administrata de un manager cu reputatie internationala", a declarat Vladescu.
Cu ceva timp in urma, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, estima ca listarea Fondului Proprietatea (FP) ar fi posibila in doua luni de la alegerea administratorului.
"Ambitia mea este ca Fondul Proprietatea sa fie listat la sfarsitul primului semestru din 2009. Managerul Fondului ar putea decide procedura de listare", a declarat Giovanni Ravasio, presedintele consiliului de supraveghere a FP.
"Micii actionari nu pot influenta procedura de selectare a managerului Fondului si de aceea pentru acestia s-a creat optiunea de cash", a declarat Vladescu.