10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAVAS face holding in jurul Electrica

AVAS face holding in jurul Electrica

» AVAS vrea sa adune trei complexuri energetice si sapte firme din Electrica intr-o companie nationala.

» Toate companiile care vor forma holdingul energetic isi vor pastra independenta juridica.

Seful autoritatii pentru
valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat ieri, la Cluj, ca intentioneaza sa creeze un operator puternic in domeniul energiei electrice, care ar urma sa fie compus din societatile la care AVAS detine pachetul majoritar de actiuni. Este vorba de trei complexuri energetice si cele sapte societati de stat din portofoliul Electrica. Mai precis, in patrimoniul statului roman administrat de AVAS se mai afla pachetele majoritare de actiuni de la trei societati de distributie a energiei electrice, trei societati de furnizare si una de service.
Reunite, toate aceste companii detinute de statul roman ar putea forma un operator important pe piata regionala a energiei. Acest operator ar urma sa fie interesant pentru investitorii de pe bursa din Bucuresti.

Teodor Atanasiu a declarat ca, pentru inceput, vor fi scoase la vanzare pachete mici de actiuni ale companiilor care vor compune viitorul holding energetic. In functie de evolutia capitalizarii bursiere a acestor companii, reprezentantii AVAS doresc sa continue privatizarea societatilor prin lansarea unor noi pachete de actiuni, in ritmul stabilit de specialistii angajati de AVAS.
Teodor Atanasiu nu exclude nici posibilitatea listarii viitorului holding energetic pe burse din strainatate. El a afirmat ca are informatii potrivit carora capitalul social al societatilor din domeniul energetic controlate de statul roman ar fi de circa un miliard de euro. Valoarea lor de piata este insa mult mai mare, spune Atanasiu. Tocmai de aceea, prin vanzarea pe bursa a actiunilor din viitorul holding energetic, presedintele AVAS spera sa obtina o suma de cel putin 10 ori mai mare decat valoarea capitalului social.

El a dat de inteles ca, desi societatile din domeniul energetic la care AVAS este actionar majoritar vor fi reunite functional, ele isi vor pastra individualitatea juridica. De altfel, viitorul holding ar fi cel mai important jucator de pe piata romaneasca si ar avea un cuvant greu de spus pe pietele energiei din regiuni precum cea balcanica, cea a Marii Negre ori cea a Europei de Est. Individualitatea fiecarei companii va fi pastrata deoarece Uniunea Europeana insista pentru separarea activitatilor de productie, transport, furnizare si distributie, pentru asigurarea concurentei pe aceasta piata a energiei electrice.

 

Listarea Electrica
Listarea Electrica ar putea incepe in a doua jumatate a anului, pe Bursa de Valori Bucuresti, a anuntat ieri presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu. El a declarat ca din vanzarea actiunilor pe care le detine statul ar putea sa incaseze intre 10 si 11 miliarde de euro. seful AVAS nu a dezvaluit insa ce procent din capitalul Electrica va fi scos la oferta publica initiala, spunand ca acest aspect este inca in analiza.

Cele mai citite

Gigi Becali, reacție după decesul tatălui lui Adrian Șut. „Și mie mi-a murit tatăl. A murit, l-am îngropat, la revedere”

Gigi Becali, patronul FCSB, a avut o reacție controversată în legătură cu absența mijlocașului Adrian Șut, care și-a pierdut recent tatăl. Gigi Becali, reacție controversată Becali...

Când are loc dezbaterea dintre Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo

Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), și Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care s-au clasat...

Cinci bărbați îl dau în judecată pe Donald Trump pentru declarațiile acestuia de la dezbaterea din 10 septembrie cu Kamala Harris

Cinci afro-americani şi hispanici - condamnaţi pe nedrept pentru violarea unei femei care făcea jogging în New York în 1989 pe când erau minori...
Ultima oră
Pe aceeași temă