Noutate. Anunturile de mica publicitate au tot mai multe oferte din partea proprietarilor care vor sa vanda in rate.
"Particular, vand apartament cu doua camere, confort I, decomandat, strada Pancota, sector 2, pret 65.000 de euro in cazul achitarii cash sau 75.000 de euro in rate." Acesta este un anunt care se remarca din sutele existente in mica publicitate, datorita noutatii cu care vine in piata imobiliara, respectiv posibilitatea de a achizitiona o locuinta platind rate direct proprietarului, persoana fizica.
Contactandu-l pe proprietar, Claudiu M., am aflat ca persoanele interesate au la dispozitie un termen de sapte ani pentru a achita, in rate lunare egale, respectivul apartament, dupa plata unui avans de 30%, respectiv 22.500 de euro. La un calcul, rezulta o rata lunara de circa 625 de euro.
Florin Panaitescu, consultant imobiliar, spune ca o astfel de tranzactie s-ar putea dovedi, in viitorul apropiat, o solutie eficienta atat pentru proprietarii care doresc sa vanda, cat si pentru clientii care nu dispun de finantare completa pentru a achita 100% pe loc o proprietate. "Procedura este simpla: cei doi parteneri ai tranzactiei merg impreuna la notariat si incheie un contract care prevede plata respectivelor rate intr-un termen anume. Este exact la fel ca atunci cand cineva datoreaza bani cuiva, iar creditorul, pentru a se asigura ca isi va recupera suma, ii impune debitorului semnarea unui angajament de plata la notar", adauga specialistul.
Rata incasata, folosita pentru casa noua
Si Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, vede aceasta solutie drept una care poate ajuta ambele categorii in viitor, atat vanzatori, cat si cumparatori. "Totusi, trebuie precizat ca proprietarii care sunt de acord sa primeasca un avans, iar restul banilor in rate sunt, in general, persoane care sigur mai detin o proprietate, in care pot locui sau intentioneaza sa cumpere una noua. Ei folosesc, timp de cativa ani, ratele primite de la cumparatorul vechii proprietati pentru a-si achita propria rata", spune consultantul.
Acest tip de tranzactie prezinta avantaje de ambele parti, cel mai important dintre ele fiind acela ca pe nici unul dintre partenerii tranzactiei nu il intereseaza veniturile celuilalt. Cumparatorul poate folosi la plata resursele care nu ar fi fost luate in seama in cazul unui credit clasic, iar vanzatorul are la dispozitie banii necesari unui avans pentru casa noua si apoi pentru ratele catorva ani.
Banii de la rudele din strainatate, luati in calcul
Sunt persoane care primesc bani din strainatate, spre exemplu, de la rude, dar care nu pot contracta un credit bancar, deoarece respectivii bani nu sunt considerati drept sursa de venit stabila. In schimb, pot achizitiona o locuinta achitand ratele direct proprietarului, in baza unui angajament de plata lunar, platind cash doar un avans, stabilit in functie de capacitatea de plata a momentului.
Sursa: Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar