În medie, una dintr-o sută de companii din Europa Centrală şi de Est este în insolvenţă. Vârfurile se întâlnesc în Serbia (7,9%), România (5,6%), Ungaria (3,8%) şi Croaţia (2,4%). Coface, autorul monitorizării, estimează că situaţia se va înrăutăţi în acest an.
România se poate lua foarte bine de mână cu Ungaria când vine vorba de numărul companiilor cu probleme şi rata de creştere a insolvenţelor. 23.665 firme româneşti intrate în insolvenţă în 2012 potrivit unui raport Coface, cu 10% mai mult decât anul anterior, faţă de 22.840 companii în Ungaria, cu 11,9% peste numărul din 2011. Economia Ungariei este însă mai dinamică, există mai multe firme înregistrate, de aici o rată a insolvenţelor inferioară, în ciuda cifrelor apropiate.
Pentru România, Coface estimează că numărul “corect” al insolvenţelor s-ar apropia însă de 25.000, din cauza decalajelor cu care se înregistrează demararea procedurilor. Cele mai mari rate de insolvenţă se întâlnesc în domenii precum construcţii, real estate, hoteluri şi restaurante, activităţi recreative, culturale şi sportive, transporturi. 85% dintre firmele intrate în insolvenţă în 2011 snt IMM-uri ce deţin însă doar 12% din cifra de afaceri din “clubul insolvenţilor”, 15% dintre angajaţi şi 16% din datoriile cumulate. În top 5 regăsim Hidroelectrica (5250 de angajaţi şi datorii de 920 milioane euro), Confort SA (construcţii, 950 de angajaţi, 93 milioane euro datorii), Minimax Discount (1320 amgajaţi, 55 milioane euro datorii), Izometal-Magelan şi RHS Companii (vânzări şi distribuţie, 240 respectiv 160 angajaţi, 54 respectivi 40 de milioane euro datorii). Coface consideră că principalele cauzele ale numărului mare de insolvenţe din România sunt “efectele crizei financiare din ultimii trei ani, constrangerile ridicate de finantare şi deteriorarea disciplinei de plată la nivelul întregii economii”.Ar trebui poate adăugată lipsa cam mare de constrângeri din legea insolvenţei, ce a venit-mănuşă unor debitori de rea-credinţă.
“Dacă în 2009, ponderea dosarelor de insolventa era dată de cele deschise la cererea creditorilor (55%), în anii crizei, ponderea s-a deplasat catre dosarele deschise la cererea debitorului (52%). Cele mai multe dosare au esuat însă în faliment (94%), ceea ce înseamnă că, deşi pare un beneficiu pentru debitorii care “se pun sub protecţia tribunalului”, insolvenţa este, de fapt, începutul sfârşitului. Numărul mare de falimente voluntare este o consecinţă a lipsei de măsuri de politică economică de relansare” nota pe blogul său Avocatul Gheorghe Piperea subliniiind că insolvenţa Oltchim din acest an va atrage un lanţ de insolvenţe de companii mai mici.
“O rată a insolvenţelor de 6% pare mare, dar să nu uităm că există de asemenea o rată a creditelor neperformante de 18% în România (fără să existe neapărat o corelaţie directă între ele) şi o tradiţie a arieratelor în economie” spune analistul Laurian Lungu.
Tabloul general
Impactul crizei economice a fost puternic resimtit in tarile din Europa Centrala: numarul insolventelor s-a majorat cu 3,5% in 2012. Principalele responsabile pentru aceasta involutie au fost Bulgaria si Croatia, ambele prezentand o crestere dramatica anul trecut. Singurele evolutii pozitive sunt inregistrate de Estonia si Letonia, desi intreaga regiune a fost caracterizata de o tendinta ascendenta in ultimii ani din punctul de vedere al companiilor insolvente. Cel mai afectat sector in 2012 a fost cel al Constructiilor. Companiile au avut de suferit din cauza programelor de austeritate si a lipsei investitiilor in locuintele private. Cu probleme similare s-au confruntat si industria manufacturiera, comertul cu amanuntul si comertul cu ridicata si distributie. Acesta din urma experimenteaza efectele negative ale ratelor ridicate ale somajului si scaderea cheltuielilor gospodariilor. La polul opus, Telecomunicatiile, Educatia si Sanatatea au fost cele mai putin afectate sectoare, inregistrand cele mai mici rate ale insolventelor in 2012.
În Bulgaria, 1.339 de companii au intrat în insolvenţă în 2012, comparativ cu 390 în 2011, implicând o creştere de 243%. Rata insolvenţelor este însă de numai 0,35%. În Croaţia, numărul companiilor insolvente a crescut cu aproape 175% în 2012, ajungând la 3030, iar rata insolvenţelor s-a triplat.