3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăANAF transferă povara colectării taxelor pe umerii cetățenilor

ANAF transferă povara colectării taxelor pe umerii cetățenilor

În vreme ce ministrul Finanțelor crede că a găsit soluția miraculoasă pentru reducerea evaziunii fiscale, specialiștii atrag atenția că unele măsuri introduse recent în legislație încurajează furtul și încalcă dreptul de proprietate.

Aplicarea Loteriei bonurilor fiscale, dotarea firmelor cu case de marcat electronice, împreună cu îmbunătățirea activității ANAF vor determina reducerea evaziunii fiscale cu aproximativ 5% anual, începând din 2015. Afirmația aparține ministrului Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, și a fost făcută într-un interviu acordat Radio România Actualități.

Acesta a precizat că, în prezent, doar la TVA evaziunea este de 44%, ceea ce reprezintă aproximativ 8,8 miliarde de euro, iar o reducere cu 5% ar însemna venituri suplimentare de 4,5 miliarde de lei, anual, numai din TVA. Însă, consultantul fiscal, Dan Schwartz susține că unele măsuri nu numai că nu vor încuraja mai buna colectare la buget, dar legiferează furtul.

“Introducerea prevederii prin care poți ieși din magazin fără să plătești pentru un produs dacă nu ai primit bon fiscal, reprezintă o legalizare a furtului. Măsura va genera mari probleme și conflicte. O consider neconstituțională deoarece dreptul de proprietate este garantat prin Constituție. Imaginați-vă că 5 hoți intră într-un magazin în care se află un singur vânzător. Toți vor declara că nu au primit bon fiscal și vor fi martori unul pentru celălalt. Camerele de luat vederi vor deveni indispensabile pentru furnizarea probelor. Întrebarea este cum vor fi montate acestea și magazinele din ultimul sătuc și cu ce bani? ANAF nu poate transfera povara colectării taxelor pe umerii cetățenilor”, explică Schwartz.

În opinia acestuia “loteria fiscală va avea un impact minimal și, din punctul meu de vedere, are o doză de naivitate. Nu văd toți contribuabilii alergând după bonuri fiscale pentru a participa la o extragere o dată pe lună, ca să câștige nu se știe exact cât”.

Și consultantul fiscal, Gabriel Biriș nu crede în succesul loteriei fiscale. “Aceasta nu este o măsură de combatere a evaziunii fiscale. Evaziunea fiscală nu poate fi combătută atâta timp cât nu se rezolvă problemele complexe ale finanțării partidelor politice și a campaniei electorale. Vedem cât de gravă este implicarea politicului și a administrației fiscale în frauda fiscală”, afirmă Biriș. Acesta susține că marea fraudă trebuie rezolvată legislativ, printr-o administrare fiscală informatizată și prin controale țintite pe analiza de risc.

România, cea mai slabă colectare a TVA din UE

Dan Schwartz consideră că restructurarea ANAF ar putea avea un impact asupra reducerii evaziunii fiscale dacă este făcută în adevăratul sens al cuvântului. Mai precis, dacă informatizarea totală a sistemului de colectare a taxelor este realizată profesionist. De asemenea, analizele de risc trebuie făcute conform unor proceduri utilizate și în alte state.

O altă părere are Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care se arată sceptic în ceea ce privește impactul restructurării ANAF asupra combaterii evaziunii fiscale.

“Restructurarea a însemnat – i-am dat afară pe ai lor și i-am adus pe ai noștri. De exemplu, în bugetul pe 2015 Guvernul nu și-a propus să crească încasările din TVA, care reprezintă circa 30% din sursele bugetare”, spune Pârvan.

Acesta susține că, din rapoartele ANAF nu se poate vedea activitatea instituției în ceea ce privește îmbunătățirea colectării TVA și rezultatele obținute.

“Vrem rapoarte pe cele patru domenii sensibile la evaziune: băuturi alcoolice, unde patronatul din acest sector a afirmat că evaziunea fiscală atinge 90% și o reducere a evaziunii la 20% ar aduce la buget 500 de milioane de euro/an, cereale și legume-fructe, țigări și produse petroliere”, arată Pârvan.

Ultimul raport al Comisiei Europene, publicat în toamna anului trecut, arată că România are cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, respectiv 44% din veniturile din TVA preconizate. La polul opus se află Olanda și Finlanda (5% din veniturile preconizate). În plus, între 2011 și 2012, țara noastră și-a diminuat foarte puțin deficitul de încasare a TVA, de la 8,970 miliarde de euro în 2011 până la 8,841 miliarde de euro în 2012, procentul rămânând la 44% din veniturile din TVA preconizate.

În ceea ce privește organizarea loteriei fiscale, secretarul general al AOAR este de părere că aceasta ar putea aduce ceva mai multe încasări la buget, la fel și introducerea caselor de marcat electronice, însă conectarea cu ANAF va fi ceva mai dificilă.

“Introducerea caselor de marcat electronice va reduce evaziunea fiscală, existând astfel o evidență clară a TVA încasată. Însă, contribuabilii vor trebui să suporte costurile pentru achiziționarea acestor case de marcat mai sofisticate, ceea ce ar putea împiedica introducerea rapidă a acestui sistem”, spune Dan Schwartz.   

Cele mai citite

Poluare iminentă pe litoralul românesc al Mării Negre. De unde provine pata de carburant

E dezastru ecologic în Marea Neagră, iar autoritățile române sunt în alertă. O pată uriașă de carburant ar putea ajunge pe litoralul nostru, după...

Zelenski afirmă că Ucraina a luat prizonieri doi soldați nord-coreeni din regiunea rusă Kursk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele sale au capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, care au fost transferaţi la...

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...
Ultima oră
Pe aceeași temă