Aproximativ 3.000 de români încheie zilnic o asigurare obligatorie de locuinţă, la mai puţin de două săptămâni până la termenul de la care se vor aplica amenzile, arată datele furnizate de PAID, compania care gestionează încheierea acestor poliţe.
Chiar şi aşa, rezultatele de până acum sunt departe de a fi satisfăcătoare. Astfel, până în prezent au fost încheiate circa 570.000 de poliţe, iar până la 15 iulie se vor subscrie, cel mai probabil, 600.000, ceea ce reprezintă o acoperire de 7,5% la nivel naţional. Mai mult decât atât, numărul poliţelor încheiate este în scădere comparativ cu anul precedent, astfel că în primele şase luni din acest an s-au încheiat 155.000 de poliţe, de peste două ori mai puţine comparativ cu numărul poliţelor încheiate în a doua jumătate a lui 2010. O explicaţie pentru acest fenomen ar putea fi tergiversarea aplicării amenzilor şi modificările legislative de la începutul acestui an, care au creat, de fapt, mai multă confuzie în rândul românilor.
Amenzile nu mai „sperie” pe nimeni
În condiţiile amânărilor de până acum, românii nu se „înghesuie” să facă această asigurare, deşi amenzile pot ajunge la 500 de lei pentru cei care nu au cumpărat poliţa. Numeroşi primari din teritoriu au declarat că în primă instanţă nu vor aplica aceste amenzi şi se vor mulţumi cu o avertizare, oamenii cunoscând foarte puţin despre ce înseamnă de fapt acest produs de asigurare. Mai adăugăm aici şi ofertele de asigurări facultative lansate de companiile de asigurare, care sunt dificil de diferenţiat de poliţa PAD de către clienţi, cu atât mai mult cu cât acestea vin, de cele mai multe ori, la acelaşi preţ.
Capitala rămâne lider la capitolul asigurărilor încheiate, cu o pondere de 22% din total poliţe subscrise (aici asigurătorii având şi o forţă de vânzare dezvoltată), urmată de zona Munteniei (19%) şi Moldova (15%), în timp ce alte regiuni expuse la aceste riscuri abia adună 10.000 de poliţe PAD încheiate în primul an de funcţionare a acestui sistem.
Deşi ritmul de subscriere pentru asigurarea obligatorie a scăzut, numărul poliţelor facultative este în creştere şi se ridică la peste 8.000 de poliţe pe zi. Per total, este un lucru pozitiv, gradul de cuprindere în asigurare fiind în creştere, însă sunt şi multe voci care afirmă că este un fenomen de moment, iar vânzarea se va satura odată atins un prag de 40%. Astfel, vor fi acoperite zonele care nu sunt expuse şi acele clădiri, şi obiective „sănătoase”, iar cele expuse vor rămâne neasigurate, consideră reprezentatnţii PAID.
Inundaţiile… bat la uşă
Este cert că până în acest moment Legea nr. 260/2008 nu şi-a atins scopul pentru care a fost elaborată, şi anume unul social şi de degrevare a bugetului de stat de o parte din cheltuielile pentru acoperirea urmărilor dezastrelor naturale. Modificările legislative şi tergiversarea aplicării amenzilor şi-au spus cuvântul.
Dincolo de amenzi şi neclarităţi legislative, interpretări şi campanii de promovare, cei mai afectaţi în cazul unor calamităţi naturale vor fi, până la urmă, oamenii de rând. Potrivit articolului 23 din Legea nr. 260/2008, cei care nu au încheiat asigurarea obligatorie nu vor beneficia de despăgubiri de la bugetul de stat sau local pentru prejudiciile produse locuinţelor de dezastrele naturale.
În sarcina Guvernului rămâne doar refacerea infrastructurii şi a instituţiilor publice afectate de inundaţii. Prin urmare, la fel ca în fiecare an, inundaţiile bat la uşă, iar discuţiile despre termenul de aplicare a amenzilor sau neclarităţile legislative ar trebui să fie ultimele lucruri care să îi îngrijoreze pe românii care nu au încheiat o asigurare obligatorie sau facultativă de locuinţă…