3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAjutoarele de stat, gura de oxigen pentru companiile aflate la ananghie

Ajutoarele de stat, gura de oxigen pentru companiile aflate la ananghie

AVAS anunta ca noua societati comerciale au solicitat ajutoare de stat, desi actul normativ care reglementeaza acordarea ajutoarelor nu a fost inca aprobat de Guvern. Pentru anul 2009, suma alocata se ridica la 90 milioane de euro.

Criza economica determina companiile sa recurga la solutia ajutoarelor de stat, pe fondul lipsei  de lichiditati si al inaspririi creditarii. Pana in prezent, noua societati comerciale din diferite domenii de activitate au cerut ajutoare de stat, in baza schemei de salvare aprobate de Comisia Europeana, a anuntat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
"Pana la aceasta data, au depus solicitari de acordare de ajutor de stat pentru salvare si, respectiv, pentru restructurare un numar de noua agenti economici din diferite domenii de activitate.  In prezent,  actul normativ privind  acordarea ajutoarelor de stat,  aprobate de catre Comisia Europeana, este pe circuitul de avizare la Ministerul de Finante, urmand ca acesta  sa fie prezentat in Guvern spre aprobare", au declarat reprezentantii AVAS, precizand ca masura vizeaza doar companiile la care Autoritatea sau Ministerul Economiei sunt actionari. Printre companiile care au cerut ajutoare se numara producatorul de carton ondulat Celrom, Regia Autonoma Multiproduct si Oltchim Ramnicu Valcea.

Comisia Europeana a autorizat, la inceputul lunii iunie, o schema de ajutor propusa de Romania, menita sa ofere sprijin societatilor care se confrunta cu dificultati de finantare in contextul actualei crize economice.
Schema permite autoritatilor sa acorde ajutoare sub forma de garantii subventionate pentru creditele de investitii si creditele pentru capital de lucru, incheiate pana pe 31 decembrie 2010.
"Masura propusa de Romania faciliteaza accesul companiilor la credite. Aceasta este o modalitate eficace de a incuraja investitiile in afaceri si redresarea economica, fara a se denatura, in mod nejustificat, concurenta", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes.
Reprezentantii Consiliului Concurentei, care a avizat favorabil schema ajutorului de stat pentru companiile aflate in dificultate, au estimat ca  bugetul total  alocat este de 180 milioane euro,  din care 30 milioane euro  reprezinta suma alocata schemei de salvare.  Pentru anul 2009, suma alocata se ridica la 90 milioane de euro.

Potrivit Consiliului Concurentei, ajutorul de stat poate fi acordat sub forma de subventii, infuzii de capital de lucru sau capital social, participari la majorarea capitalului social prin transformarea unor creante ale AVAS si ale Ministerului Economiei in actiuni, esalonarea unor datorii catre AVAS, credite cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana.

"In cazul in care valoarea ajutorului depaseste 10 milioane euro pentru un beneficiar (inclusiv ajutorul de salvare), este considerat ajutor individual si trebuie notificat la Comisia Europeana in vederea autorizarii. Numarul maxim estimat de beneficiari in cadrul schemei este de 50",   sustin reprezentantii  Consiliului Concurentei.

Cele mai citite

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...
Ultima oră
Pe aceeași temă